Tazminat şer´an caiz midir?

Ahmet Haşimoğlu: “1- Çalıştığımız iş yerinden çıktığımızda ödenen kıdem tazminatı şer’an caiz midir?

2- Askere gitmeden önce hastalığım vardı. Askere gittim ve on ay sonra benim askerlik yapamayacağım ortaya çıktı. Beni çürüğe çıkardılar ve tedavi etmeden beni terhis ettiler. Benim bundan dolayı tazminat hakkım var mı? Varsa bu caiz olur mu?” İsim belirtmeyen okuyucumuz: “Sigortasız çalışan bir işçi iş kazası geçiriyor ve ayak parmaklarını kaybediyor. Bu işçinin iş veren hakkında dâvâ açması ve kazanması halinde tazminat alması caiz midir? Aldığı para helâl olur mu?”

 

İş, işçi ve işveren hukuku çerçevesinde ve yürürlükteki yasaların ön gördüğü şekilde ödenen kıdem tazminatı caiz olduğu gibi; herhangi bir haksızlığa veya mağduriyete maruz kaldığınızda yasaların size verdiği yetkileri kullanarak tazminat davası açmanız ve yolsuzluk ve usulsüzlük olmadıkça, hukukun verdiği hak ve yetkiler çerçevesinde tazminat almaya hak kazanmanız halinde, ödenen tazminatı almanız caizdir.

Hile, aldatma, rüşvet gibi meşru olmayan yollarla hukuk kanalları yanıltılmamak şartıyla; hukukun kendi kuralları çerçevesinde verdiği tazminat kararı dinen de makbuldür. Bu karar sonucunda alınan para helâldir.

Bu konuları bir hukuk bürosuna danışınız. Hukuk bürosunun verdiği yol haritasını izleyerek hakkınızı aramanızda ve haklılığınız sabit olduğunda tazminat ödenmesi halinde bunu almanızda dinen bir sakınca yoktur.

Benzer konuda makaleler:

OKU:   İçki servisinde çalışmak

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir