Bitcoin gelirleri caiz midir?

İzmir’den Levent Çiçek, Yasin Göktay: “İnternet üzerinden Bitcoin denen bir yatırım aracı var. Bu caiz midir?”

BİTCOİN NEDİR?

Dijital dünya hayatımıza öylesine girdi ki, neredeyse ekmek ve su kadar hayatımızın bir parçası oldu. İşte tam da bu noktada dikkatli olmak, gereğinden fazla ve gerçek dünyadan fazla hayatımızda yer almasına izin vermemek lâzım.

Bitcoin, dünya çapında bir çeşit kripto para, sanal para veya dijital ödeme sistemidir.

2008 yılında Satoshi Nakamoto adında bir girişimci tarafından kuruldu. Herhangi bir devlet veya merkez bankası ya da resmî kuruluş ile ilişiği yoktur. Arkasında bir merci yoktur, bir garantör otorite yoktur. Buna rağmen, ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, bir aracı kurum olmadan transfer yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse ediliyor. Bitcoin’in sembolü, BTC’dir.

BİTCOİN’İN CEVAZ DURUMU

Bitcoin bir dijital girişimden ibarettir. Gerçek bir kurumla doğrulanmış değildir. Ortada bitcoin rezervlerine karşılık bir mal yok, bir meta yok, herhangi bir ülkenin merkez bankası yok, sorumlu bir gerçek kuruluş yok. Ne kadar bitcoin rezervi var bilinmiyor. Bir tür hayal-para! Bir tür adı var kendi yok para!

Sadece internet ortamında dijital bir değer ifade ediyor; fakat internet dünyasından başımızı kaldırdığımızda gerçek dünyada elle tutulur, gözle görülür, fizikî bir değeri yok, kendisi fizikî bir değerin karşılığı da değil. İnternet ortamındaki bazı alış verişlerde geçerliliği vardır. Fakat gerçek dünyada kullanılır bir değer olmaktan uzaktır. Yani şuradan 1 bitcoin’e iki ekmek alayım diyemezsiniz. Bir gün değer kazanıyor, bir başka gün değer kaybediyor. Bir başka gün de sıfıra inse, tamamen hayal olsa, birileri buradan cebini doldurup sırra kadem bassa, hesap soracağınız bir merci de yok.

OKU:   Ortak kazanç

Bununla beraber, konu henüz yeni. Gerçek dünya ile entegrasyonu sağlanır mı, gerçek bir para birimi olur mu, fizikî bir değerle eşitlenir mi, helâl bir alın terine karşılık gelir mi, bekleyip görmek lâzım.

Şu aşamada bu işin ne olacağı, nereye varacağı belli değil. Bu sebeple Müslümanların bu aşamada bu para ile işlem yapmaları uygun değildir. Zarara uğrama veya zarara uğratma ihtimali vardır.

Bu bilgilerle bitcoin’e para yatırmak caiz gözükmüyor. Paradan para kazanmak esasına dayandığı için faize de benziyor.

VİDEO: Bitcoin ve çiftlikbank gelirleri caiz midir?

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir