“Damat tarafı kızın kız kardeşlerine teklifsiz kendi istekleriyle para veriyormuş; kız tarafı da bu parayı alıp almamakta tereddüt ediyormuş! Bu para alınır mı? Dinen caiz mi?”
İslâm Dininde mehir, evlenecek kızın veya kadının hakkı olarak, damat tarafına Allah’ın (cc) emridir. Cenâb-ı Hak (cc) şöyle buyurur: “Kadınlara mehirlerini cömertçe verin!”1
Mehir, damadın, evlenmek istediği kadına ödemesi gereken bir borçtur ve kadının hakkıdır. Bu hakkın miktarını kadın veya kadının ailesi belirlemekle beraber; evlilik gerçekleştiği takdirde mehirle ilgili tasarruf hakkı tamamen kadına geçmiş olur. Bu hakkı kadının annesi veya babası kullanamayacağı gibi, kadının rızası olmadan kocası da kullanamaz!
Başlık parası ise haramdır. Yani kız babasının veya ailesinin, kızını vermesi karşılığında kendisine belli bir miktar para verilmesini şart koşması, aksi takdirde kızını vermeyeceğini beyan etmesi haram olduğu gibi, bu şekilde alınan para da haramdır.
Ancak damat tarafının, kadının mehirini temin ettikten sonra, kızın babasına veya ailesine, kendi rızalarıyla hediye almalarında bir sakınca yoktur. Tamamen damat tarafının takdirinde olan bir meseledir. Ancak bu yardım veya hediye, başka bir beklentiye bedel olarak veriliyor olmamalıdır.
Dipnot:
1- Nisâ Sûresi,4/4.
Benzer konuda makaleler:
- Mehir meselesi önemlidir
- Mehir meselesi
- Önemli bir kadın hakkı: Mehir
- Ad Koymak, Dini Nikah ve Mehir
- Ayrılık durumunda mehir geri verilir mi?
- Mehir farz mıdır, sünnet midir?
- Mehir hakkında Dinimizin Bildirdikleri
- Kendine ait olmayan parayı ne yapmalı?
- Ev sahibinin zekatı
- Evlilikte iki eşit hak: Mehir ve boşanma
- Damat adayında, ne gibi şartlar aranmalıdır?
- Sütkardeşliği üzerine
- Cenazeye gelene para dağıtılır mı?
- Eşya mı, mehir mi?
- Umre yolculugu