Vitir Namazı Üzerine

Kıbrıs’tan Furkan Akçağ: “Şafiîlere göre vitir namazı nasıl kılınır? Kaza namazları varsa yine de vitir kılınır mı?”

 

Şafiîilere göre vitr namazı sünnet-i müekkededir. En azı 1 rek’ât; kemâl derecesi 3 rek’ât; en çoğu 11 rek’âttir. İki rek’âtte bir selâm verilerek kılınır. Bu durumda son rek’ât tek kılınır. Vitri, ilk teşehhütte selâm vermeyip tek selâmla kılmak da caizdir. Vitir namazının vakti, yatsı namazından sonra fecr-i sadığın doğuşuna kadar olan süredir. Ramazan ayının son on beş günü geldiğinde son rek’âtte rükûdan doğrulunca kunut duâları okunur.

Şafiî Mezhebi namazı kazaya bırakmayı özürlü ve özürsüz olmak üzere iki ayrı grupta incelemiştir. Namazını özürsüz olarak kazaya bırakmış olanların, namazlarını bir an önce kaza etmeleri gerekir. Sünnet namaz kılma süresi kadar bile kazanın geciktirilmesine fetva verilmemiştir.

Şafiî Mezhebinde vitir namazı vacip olmamakla beraber, güçlü bir sünnettir. Özürsüz kazası çok olanların, kazalarını bir an önce bitirme gayreti ile, sünnet namazlar yerine kaza namazı kılabileceklerine fetva verilmiştir.

Ancak, kazası çok olmayanların vitir namazını ve sünnet-i müekkede namazları terk etmemeleri-–kaza ile birlikte kılmaları—, mezhep imamlarının ekserisine göre daha evlâdır.

Benzer konuda makaleler:

OKU:   Kaza Namazı

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir