Vitir namazlarının kazası var mı?

Mehmet Tayip Arslan: “1. Yatsı namazından sonra kılınan vitir namazlarının kazası var mı, yoksa sadece farz namazlarının mı kazası var? 2. Öğle namazından hemen önce camiye gittiğimizde tahiyyatü’l-mescid namazını kılabilir miyiz, yoksa kerahet vakti olduğundan kılınmaması mı gerekir?”

1- Vitir namazı vacip bir namaz olduğundan kazası vardır. Yatsı namazı kaza edildiğinde, hemen ardından vitir namazı da üç rekât olarak kaza edilir. Eğer sadece vitir namazı kazaya kalmışsa, sadece vitir namazının kazası kılınır.

2- Camiye gelindiğinde eğer her hangi bir namaz vakti ise, zaten kılınacak olan (farz olsun, sünnet olsun) vakit namazı ile tahiyyetü’l-mescid namazı da kılınmış olmaktadır. Fakat eğer vakit namazından sonra veya önce camiî ziyareti yapmışsak, bu durumda iki rekât tahiyyetü’l-mescid namazı kılınır. Eğer bu vakit kerahet vakti ise, tahiyyetü’l-mescid namazı sebepli bir namaz olduğundan, Şafiîlere göre iki rekâtı aşmamak şartıyla yine kılınır. Ancak diğer üç mezhep (Hanefiler, Hanbeliler ve Malikiler) kılınamayacağına hükmediyorlar.1

Unutmayalım ki, efdal olan, amelimizde dört mezhebin de görüşünü birleştirebilmemizdir. Bu sebeple mümkünse kerâhet vaktinin çıkmasını beklemek evlâ olur.

Bununla beraber: Bir kerâhet vaktinde camie girdiğimizde eğer kerâhet vaktinin çıkmasını bekleyemeyecek derecede zaman darlığı içindeysek, Şafiî mezhebinin hükmüne ittibâ ederek tahiyyetü’l-mescid namazı kılabiliriz. Fakat eğer vaktimiz varsa, kerâhet vaktinin çıkmasını beklememiz daha makbul olacaktır.

OKU:   Namazlarda son oturuş farzdır

Dipnotlar:

1- A. Ceziri, 2/518

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir