Kerim Bey: “Vakit namazlarından önce kaza namazı kılınır mı?”
Kaza namazlarını mümkün mertebe geciktirmemek, her ne sûretle ve sebeple olursa olsun, vaktinde kılınmayan bir namazı ilk fırsatta kaza etmek farzdır. Kaza namazı borcunun çok olması, yeni kazaları da meçhulde bırakmayı gerektirmez.
Kaza namazı kılmanın hiçbir şekilde belirli bir vakti, saati ve şekli yoktur. Üç kerahet vaktinin dışında her vakitte, her şartta, her durumda, her vaktin kaza namazı kılınabilir. Hatta Şafiîlere göre kerahet vakitlerinde de kaza namazı kılınabilir. Yani kişi müsait olunca her vakit, her türlü kaza namazı kılmak için en eşref ve en mümtaz vakittir. Vakit namazından önce dilediği vaktin kazası kılınabileceği gibi; vakit namazı kılındıktan sonra da dilediği vaktin kazası kılınabilir. Bir defada bir günlük veya birkaç günlük namazın kazası da kılınabilir.
Namazın kazasında önemli olan, namaz borcu olan kişinin temayülü, karar vermesi ve azm etmesidir. Kaza namazı kılmaya niyet, karar ve azim olduktan sonra, hiç vakit kaybetmeksizin ve hiç kayıt, kural ve şart aramaksızın kaza kılmaya başlamalıdır.
Zaten kaza borcu altı vakitten fazla olanlar için hiçbir kayıt, kural ve şart yoktur. Tek kayıt, şart ve kural, bir an önce kaza namazı kılmaya başlamaktır.
Benzer konuda makaleler:
- Kaza namazı
- Kaza namazları ve gayr-i müekked sünnetler
- Kaza namazı kılmanın planını biz kendimiz yapalım
- Kaza namazı hakkında
- Kaza Namazı
- Kamet getirmek
- Kerahet vakitleri ve Sehiv Secdesi
- Vitir namazlarının kazası var mı?
- Namaz borçlarımız
- Namaz derdini önemseyelim
- Sünnetlerin yerine kaza namazı kılmak
- Kazası Olan Nafile Kılmalı mı?
- Akşam namazının kazası
- Tahiyyetü´l-Mescit Namazı nedir?
- Ameller niyetlere göre değer alır
Allah razi olsun bu cevap benim icin cok cok onemliydi
Allah razı olsun. farzlardan önce kılınan sünnet yerine kaza namazı kılcam artık ta bitene kadar.