Kazaya kalmış namazların affı mümkünmü?

İzmir Çamdibi’nden Muzaffer Kılınç: “Ramazan ayı boyunca bir mesaj dolaştı: Ramazanın son Cuma namazından ikindi vaktine kadar olan zaman içerisinde kazaya kalan namazların affı için 4 rekât ikindinin sünneti gibi, salli-barik okunarak, her rekâtte Fatiha, Âyete’l-Kürsi, 10 adet Kevser Sûresi okunuyormuş. Sünnet olduğu söyleniyor. Böyle bir namaz 400 yıllık kaza namazının affı için kılınıyormuş. Bunun mahiyeti nedir?”

Böyle bir mesaj dolaştı; evet. Güleyim mi, ağlayayım mı; doğrusu ben de şaşırdım.

Çünkü böyle bir kaza formülünün aslı astarı kaynaklarımızda yoktur. Böyle bir namaz esasen kulluk ve namaz bilinciyle de, ciddiyetiyle de, samimiyetle de örtüşmez.

Allah’ın rahmeti geniştir; evet. Dilerse kulunun dört yüz yıllık değil, bin yıllık da namaz borcunu affeder. Fakat rahmetin affetmesi için böyle dört rekâtlık bir formül söz konusu değildir. Böyle dört rekâtlık bir formül olsa bin yıldan beri İslâm ümmetinin bunu bilmemesine imkân var mıdır? Bu uydurma bir iddiadır.

Formül şu olsa gerektir: Kazası çok olan kul, günün vakit namazlarıyla birlikte kaza kılmaya başlar. Gücü yettiğince kazalarını düzgünce ve samimî şekilde kılmaya devam eder. Fakat tamamını kılmaya ömrü vefa etmez ise, -eğer ömrü olsaydı tamamını bitirecek bir ciddiyet ortaya koymuş ise- kalan kazalarını rahmet affedebilir.

 

Benzer konuda makaleler:

OKU:   Abdestsiz namaz kılmak

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir