Gül Hanım: “Çocukları namaza alıştırırken nelere dikkat etmeliyiz ve nasıl bir yol izlemeliyiz? Ödül vererek yaptırmak ileride bir sorun teşkil eder mi?”
Çocuklarımıza iyi örnek olmak, onları ibadete ve namaza alıştırmanın en fıtrî yoludur. Önce kendimiz yapmalıyız. Çocuklarımız bizde gördükçe yapmak isteyeceklerdir. Eğer bizim noksanlarımız varsa, önce kendi noksanlarımızı gidermemiz gerekir.
Diğer yandan onları teşvik etmek, onlara namazı sevdirmek, niçin namaz kıldığımızı akılları seviyesince anlatmak, sorularına elimizden geldiği kadar mantıklı cevap vermek, onları kendimize muhatap almak, hataları olduğunda bağışlayıcı olmak, onları küçümsememek, sorularını önemsemek, onlarla iyi iletişim kurmak onlara namazı ve ibadetleri sevdirmenin en etkin yollarından. Peygamber Efendimiz’in (asm) bildirdiği gibi, “Müjdeleyici olmak, nefret ettirici olmamak, kolaylaştırıcı olmak, zorlaştırıcı olmamak” önemli bir tebliğ metodu. Çocuklarımızla ilgili olarak bu metodu ihmal etmeyelim.
Bazen ödül teşvik edici olabilir, fakat her defasında ödül vermek sağlıklı olmaz. İbadet için maksat olarak Allah rızasını göstermek lâzım.
Benzer konuda makaleler:
- Namazda iyi örnek olmak
- Namaz konusunda zorlanmak
- Mükellefiyet
- Resimli odalarda namaz kilmak
- Çocukların şefaat etmeleri ne demektir?
- Dini hükümlerdeki yaş sınırı
- Cemaatle namaza geç kalmak
- Namaza zarar veren sarhoşluktur
- Öğretmek amacıyla namazda sesli kıraat
- Akraba ziyareti
- Sıla-ı rahim
- İnsanlığın kurtuluşuna kilitlenen peygamber
- Çocuk eğitiminde maddi teşvikte bulunmak doğru olur mu?
- Futbol hakemliği ve Sigara
- Çocuklarımıza duâlarımız