Cemaatle namaza geç kalmak

İzmir/Tire’den isimsiz okuyucumuz: “Cemaatle namaz kılınmaya başlamışken; bu esnada Kur’ân okuyor olmak cemaatle namaza geç katılmaya meşrû bir neden olabilir mi?”

Namaz ile Kur’ân okumayı karşı karşıya getirmeye gerek var mı? Her ikisi de bizi Allah’a yaklaştıran birer ibâdettirler. Bununla berâber, Kur’ân okumanın belirli ve kayıtlı bir zamanı yoktur. Oysa namaz belirli ve sınırlı vakitler arasında edâ edilme özelliğine sahiptir.

Cemaatle namaz için kıyama geçildiği andan itibaren sünnet-i seniyyeler birbiri peşi sıra gelmektedir. Müezzinin “Kad kâmeti’s-salâh” çağrısından sonra namaz için kalkmak, imamla birlikte başlangıç tekbiri almak, imamla birlikte başlangıç tekbirine bağlı duâyı (sübhânekeyi) okumak, Fâtiha’dan sonra “Âmîn” demek, ilk göze çarpan sünnetlerdendir. İmama daha sonra yetişmek her ne kadar namazın sıhhatine zarar vermese de, başlangıç sünnetlerinden istifâde etmemeye nedendir.

Efdal olan; zorunlu bir sebep yoksa, cemaatle birlikte namaza durmak; namazdan sonra Kur’ân okumaya kaldığı yerden devam etmektir. Allah kabul etsin. Âmîn.

Benzer konuda makaleler:

OKU:   Namazda huşû kazanmak için

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir