Resimli odalarda namaz kilmak

Kazakistan’dan Esin hanım: “Evde çocuklarımızın ve âile resimlerinin duvara asılması, kütüphanelere konması o odaya meleklerin girmesini engeller mi? Takvâ açısından bu olayın hükmü nedir?”

Kütahya’dan Salih Aytemur: “Namaz kılınan yerde ve odada kıble yönü hâriç arkada, sağda veya solda resim (fotoğraf) bulunması durumunda namaz kılınabilir mi? Namaz kılınan yerde kıble yönünde ayna bulunsa ve kendi sûretimizi görsek, namazımıza bir zarar gelir mi? Yani aynaya karşı namaz kılmada bir mahzur var mıdır?”

Kutsal görülen veya tazim gösterilen canlı resimleri tevhid inancına uymadığı gibi, meleklerce de sevilmez. Kutsanmak gâyesiyle olmamak şartıyla, kabartma veya yontma da olmayan düz satıh resimlerinin (tek boyutlu resimlerin) odanın arka kısmında, veya kıble olmayan bir yanında bulunmasında bir sakınca yoktur.

Resim arkada, sağda veya solda olursa namaza zarar vermez. Resim veya bizi gösteren ayna kıble yönünde olur ve namaz kılarken karşımıza düşüyorsa mekruhtur.

Efdal olanı ve takvâya da uygun olanı, namaz kılınan odada açık şekilde canlı resim veya fotoğraflarının bulunmamasıdır. Tabiat resimlerinin kıble yönü de dâhil her hangi bir yönde bulunmasında ise, bir mahzur yoktur.

Benzer konuda makaleler:

OKU:   İrademiz, ecelimiz ve kaza namazlarımız

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir