Çocukların şefaat etmeleri ne demektir?

Uğur Bey: “1- Çocukların şefaat etmeleri ne demektir? Bu konuda hadis var mıdır? Kaç kişiye kadar şefaat ederler? 2- Çocukların küçük yaşta ölmeleri dünya hayatını tatmamaları açısından onlar için haksızlık sayılmaz mı? 3- Peygamber Efendimiz’in (asm) anne ve babası ehl-i Cennet midirler?”

1- Çocukların şefaat etmeleri, bazı günahların affında çocukların rahmete vesile olmalarıdır. Onların ricalarını rahmet-i İlâhiyenin kabul edeceğini ummak, Allah’a karşı hüsn-ü zannımızın da bir gereğidir.

Konu ile ilgili hadisler vardır:

“Buluğa ermeden ölen çocuklar, Cennette çok canlıdırlar, hareketli balık gibidirler. Onlardan her birisi anne ve babasını karşılar, elbisesinden tutar, Allah kendisiyle birlikte ebeveynini de Cennete koyuncaya kadar bırakmaz.”3

2- İnsanın doğumu ve yaratılması gibi ölümü de Allah’ın takdirinde olduğundan, ne çocuk yaşta, ne genç yaşta, ne de dünyada emelleri yerine gelmeden ölen insanlar için haksızlık yapıldığını söylemek mümkün değildir. Veren de, alan da Allah’tır. Takdir O’nundur. Hayat gibi ölüm de mahlûktur. Yaratıcısı da Cenâb-ı Allah’tır.

3- Bedîüzzaman Hazretleri’nin ifadesiyle, Peygamber Efendimiz’in (asm) anne ve babası ehl-i necattırlar ve ehl-i Cennettirler. Cenâb-ı Hak, Habib-i Ekrem’inin (asm) mübârek kalbini ve o kalbin taşıdığı ferzendâne şefkatini elbette rencîde etmez.4 Nitekim onlar fetret devrinde yaşadılar ve bu dönemde öldüler. Onlara İslâm daveti ulaşmadı.

Dipnotlar:

1- Câmiü’s-Sağîr, 3/1121.
2- Mektûbât, s. 375.

OKU:   Şifâ âyetleri ve şifâ duâları

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir