Ahmet Bey: “Hanefî imama tâbi bir Şâfîinin, sabah namazında kunut duâası okumadığı için sehiv secdesi yapması gerekir mi?”
Sabah namazında ve Ramazanın son yarısında vitir namazlarında kunut duâsı okumak Şafiîlerce sünnettir. Hanefîlerde ise kunut duâsı bütün yıl vitir namazlarında okunur.
Yüce dinimizde farklılıklar zenginliktir, genişliktir, rahmettir, güzelliktir; ama problem değildir, sıkıntı kaynağı değildir. İbadetler için iptal sebebi hiç değildir. Esas olan ibadettir, Allah’a kulluktur, Allah’ın emirlerine uymaktır; Rasulullah’ın (asm) gösterdiği ve uyguladığı şekilleri muhafaza etmektir. İbadetlerdeki her bir farklılık Peygamber Efendimizin (asm) sünnetinde vardır. Hiçbir mezhep, kendiliğinden farklılık icat etmiş değildir. İbadetlerdeki bazı şekil farklılıkları, monotonluğu kırmaya ve hemen her vakitte Allah’a değişik şekil ve yollarla iltica etmeye imkân verecek bir zenginliği beraberinde getirir.
Kunut duâsı Hanefîlere göre, vitir namazında üçüncü rek’âtte zamm-ı sûreden sonra bir tekbir alınmak suretiyle okunur; Şafiîlere göre ise, sabah namazının farzının ikinci rek’âtinde rükûdan doğrulunca okunur ve sünnettir. Kasten terk edilirse her iki mezhepte de sehiv secdesi gerekir.
Fakat imam varken, imama uymak da sünnet-i müekkede hükmünde olduğundan; farklı imama tâbi olmak, kendi mezhebimizin bir takım sünnetlerini terk etmemizi gerektiriyorsa, bunda bir sakınca yoktur. Çünkü dört mezhep de haktır. Her bir Müslüman, dört mezhebin de imamlarına namazda uyabilir, hatta uymalıdır ve farklılığı yaşamalıdır. Demek; uyduğumuz imam sabah namazının ikinci rek’âtinde rükûdan doğrulunca kunut duâsı okursa, biz de hangi mezhepte olursak olalım; imamla birlikte kunut duâsını okuruz; bilmiyorsak o esnada susarız. Eğer imam kunut duâsı okumaz ise biz de imama uyduğumuz için kunut duâsını okumayız. Burada uyguladığımız amel bir hak mezhebin içtihadı olduğu için, sehiv secdesi gerektiren bir durum arz etmez.
Benzer konuda makaleler:
- Sabah namazında kunut duası okumanın hükmü
- İmamın farklı mezhepten olması
- İbadet farklılıkları ve uyum problemi
- Fitne ve felâketlerde sorumluluklarımız
- Namazda mezhebi farklı bir imama uyulur mu?
- Vitir Namazı Üzerine
- Namazda hatayı telafi secdesi
- Cemaatle namazda bazı hususlar
- Sehiv secdesi
- Sehiv secdesi
- Sabah ve ikindi namazlarının sünnetlerini kılmak
- Namazda yüzünden dua okumak
- Terâvih namazı
- Namazda imama uyma
- İkinici defa kılınan namazın hükmü