Abdullah bey: “Risâle-i Nurları okumaya gayret gösteren birisiyim. Kafama şöyle bir soru takılıyor: Üstad Hazretlerinin, telif ettiği eserlerin ilham-ı İlâhî olduğunu söylemesinin hikmeti nedir? Bunu eleştiri konusu yapan çevrelere bu konuda neler söylenebilir?”
Risâle-i Nûr’un ilham-i İlâhî olduğunu Hazret-i Üstadın söylemesinin hikmeti; bir gerçeği yansıtmak, bir hakîkate parmak basmaktır. Bunu eleştiri konusu yapan çevrelere karşı yapılacak şey, meseleyi polemik ve nizâ konusu yapmaktan çıkarmak ve dikkatleri şekilden çok mânâ üzerinde yoğunlaştırmaktır. Kendisinin ilham eseri olduğunu gösteren Risâle- Nûr, hiçbir mes’elesini bürhansız, delilsiz, ispatsız bırakmaz; her mes’elesini akla, mantığa ve sağlam delillere dayandırır.
Meydanda Risâle-i Nûr adında bir eser var; ve ilham-ı İlâhîdir. Bu eserin gücü, kudreti, kuvveti, tesiri şöyledir, böyledir. Bu konuları birer bilgi olarak algılamayan ve iddiâ olarak değerlendiren kimselerle iddiâ düzeyinde tartışmak doğru olmaz. O kişilerle irtibatımızı koparmak da doğru olmaz. Muhatabın dikkatini şekil, kabuk ve dış bilgilerden alıp, öz ve iç bilgilere çekmeliyiz.
Risâle-i Nûr nelerden bahseder? Risâle-i Nûr’un derdi nedir? Risâle-i Nûr’un tahşidât yaptığı, yoğunlaştığı konular ve temâlar nelerdir?
Meselâ îmân esasları, âhirete îmân, Cennet, Cehennem ve haşir konuları veya ibâdetin ehemmiyeti ve namazın beş vakte tahsisi bahisleri ya da kader konuları yâhut rûhun ölümsüzlüğü, melâikenin varlığı, kıyâmet saatinin geleceği, Kur’ân’ın hakkâniyeti, sünnetin önemi, Allah’a îmân, Allah’ın isimleri, duâ ve duâ âdâbı vs. Risâle-i Nûr’un alıp işlediği sosyal, içtimâî, îmânî, aklî, insânî, ahlâkî hangi konu olursa olsun; bir eleştiri parmağı uzatabiliyor mu muhatabımız? Yoksa istifâde ediyor ve iç âleminde oluşan tüm sorulara çözüm mü buluyor? O’na bakalım. Ve dostluk elimizi esirgemeyelim.
Benzer konuda makaleler:
- Namazdaki Fatiha kalbe ne emreder?
- Risale-i Nur´da bazı kelimelerin Türkçe ve Arapça yazılmalarında ki hikmet nedir?
- Risâle-i Nûr´un üslûbu
- Nokta Risâlesinde “Japondur” ifadesi
- Babanın bedduâsı
- Kötülükten Sakındırırken
- Kelimat-ı İlâhî olarak Risale-i Nur’un makamı
- Bir ihlâs düstûru
- Allah´ın konuşması
- Evliyalara gelen ilham
- Bedduâ yıkıcıdır
- Eşsiz bir tecellî: Yaratılış
- Kur’ân’ın diğer kelâmlar içindeki yeri
- Allah’ın konuşması
- Münakaşayı Terk Fazileti