Kötülükten Sakındırırken

Burcu Hanım: “Bir gün arkadaşıma ait olan bir içki şişesini, ondan habersiz alıp attım. Arkadaşım buna çok üzüldü ve hakkını helâl etmeyeceğini söyledi. Özür diledim. Bundan sonra nasıl davranmalıyım? Hakkını helâl etmesini tekrar istemeli miyim? Eğer helâl etmezse ahirette hesaplaşmak zor olur mu? Ne yapmalıyım?”

 

İçki haramdır. Başkasına ait bir malı imha etmek de haramdır.
İnsanlarla düzgün iletişim kurmak Allah’ın emridir.
Allah’ın emrini güzel tebliğ etmek de Allah’ın emridir. Sizin, arkadaşınızı içki belâsından kurtarmak istemeniz güzel bir ameldir.

Fakat tavrınız da güzel olmalıydı!
Böyle tebliğ yapan taraf olduğumuz durumlarda, aksülamel yapacak ve itecek tavırlardan uzak durmamızda ve tebliğimizi güzel cümlelerle ve güzel davranışlarla yapmamızda ve sabırlı olmamızda fayda vardır.

Bu durumda ahiret hesabı doğmayacağı gibi, muhatabımızın günahtan kurtulması halinde inşallah biz de sevap kazanırız. Muhatabımız günahtan kurtulmadığında ise, güzel cümlelerle sakındırmamız devam ederken, sabırdan ayrılmamayı ve fevri olmamayı vazife ahlâkı biliriz.

Duâya da devam ederiz.
Bu durumda o kurtulmazsa bile, biz kötülükten sakındırma vazifemizi yapmış olduğumuzdan, Allah katında inşallah mesul olmayız.

Benzer konuda makaleler:

OKU:   Harama nazar etmek nisyan verir!

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir