Esenler’den Recep Bey: “Sabah namazlarına bir türlü kalkamıyorum. Ne yaptımsa olmuyor. Ne yapayım?”
Yozgat’tan Fatih Filiz: “1- Ben sabah namazına kalkmak istiyorum, ama kalkamıyorum. Ne yapmam gerekiyor. 2- Ben cemaatle namaz kılmayı çok seviyorum. Ama camiye gidiyorum ya kimse olmuyor ya da geç kalıyorum. Bir de hocam vitr namazının son rekâtında kunut duâlarını bilmeyenler nasıl yapılmalıdır?”
Öncelikle bir ibadet kusurumuzun farkına varmak ve itiraf etmek güzeldir. Bu ihlâsın ve samimiyetin göstergesidir. Tövbenin ilk adımları ve inşallah affedilmenin alâmetlerindendir.
Sabah namazına vaktinde kalkmak için öncelikle pes etmemek lâzım. Birkaç sabaha uyanamadık diye işin peşini bırakırsak kaybederiz. Şeytan zaten bunu istiyor. Günün yorgunluğunu vaktinde atmak ve dinlenmek için erken yatmalı, gecenin o zifiri karanlığında uykumuzu almalıyız. Saatimiz varsa alarmını kurmalıyız. Birlikte yaşadığımız insanlar varsa onlardan yardım almalıyız.
Keza namazı cemaatle kılmak sünnet-i müekkededir, yani kuvvetli sünnettir. Biraz dikkatle zamanı ayarlayıp cemaate yetişmek zor olmasa gerektir. Kunut duâlarını bilmeyenler bir an önce ezberlemeye çalışırlarsa iyi olur. Ezberleyinceye kadar ‘Rabbena Atina… Rabbena’ğfirlî…’ gibi Kur’ân’da geçen duâları okuyabilirler.
Benzer konuda makaleler:
- Namazı cem etmek
- Sabah namazında kunut duası okumanın hükmü
- Sabah namazının sünnetini sonradan kılmak mümkün mü?
- Vaktinde Kılınan Namaz
- En faziletli amel
- İbadet farklılıkları ve uyum problemi
- Şâfî kişinin hanefi imama tabi olması
- Cemaatle namaza geç kalmak
- İmamın farklı mezhepten olması
- Namazda yüzünden dua okumak
- Güneşin doğuşu
- Namaz için uyandırmak
- Namazda cemaatin hikmet ve faziletleri
- Sandalyede namaz kılınır mı?
- Kerahet vakti