Resim çizmek ve ahiretlik isimler

Batman’dan Şebnem Zengin: “1-Resim çizmek caiz değil diye duydum. Caiz değilse o zaman fotoğraf çekmek de öyle olmaz mıydı?

2-İnsan çocuklarına ahiretlik isimler takabilir mi? Şebnem ve Ebru isimleri ahiretlik midir? Aksi takdirde isimlerimizi değiştirmemiz mi gerekir?”

 

1-İnsanın üç boyutlu biçimde ve kutsanmak amacıyla sûretini yapmak (heykel) caiz değildir. Fakat fotoğraf heykel gibi değildir. Fotoğrafta ayna üzerine düşen görüntünün kâğıt üzerine tıpkı basımı tekniği var ki, kutsanmak amaçlı yapılmadığı için, bu mubahtır. Aynadaki görüntü mubah olduğu gibi, aynadaki görüntünün kâğıt üzerindeki iz düşümü de mubahtır. Fakat şüphesiz görüntünün açık saçık olmaması gerekir. Yasaklanan sûret, kutsanan ve putlaştırılan heykellerdir.

2-İsimde sünnet olan; çocuklarımıza güzel ve mânâsı çirkin olmayan isim koymak, Allah’ın kulu olduğumuzu belirleyen isimler koymaktır. Peygamber Efendimiz (asm) mânâsı çirkin isimleri, mânâsı güzel isimlerle değiştirmiştir. İnsan ahirette dirildiğinde de aynı isimle çağrılacağından, isminin güzel olması ahirette de ona mutluluk ve huzur verecektir.

Geceleyin yapraklara düşen çiğ tanesi ve su damlacığı demek olan Şebnem ile, özel bir renklendirme sanatı mânâsında olan Ebru isimleri tevhid inancını ve sonsuzluk duygusunu çağrıştırdığından, varlıkların tefekküre kapı açan nezih birer örneğini ifade ederler. Bu isimlerin; mânâsı çirkin isimlerden olmadığından, sünnete uygun isimlerden olduğu söylenebilir.

Benzer konuda makaleler:

OKU:   Başkasından medet istemek hatadır

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir