Besmelenin gizli okunmasının hikmeti

“Selmgul” rumuzlu okuyucumuz: 1- Zammı surelerin aşikâr okunduğu namazlarda besmeleyi de açıktan okumakta bir mahzur var mı? (Biliyorsunuz Üstad Risale-i Nurlarda besmelenin önemine binaen “besmele tek bir âyet olmasına rağmen 114 defa nazil olmuştur” diye belirtiyor. Bu durumda namazda besmelenin gizli okunmasının hikmeti ne olabilir? Açıktan okunsa daha iyi olmaz mı?)

2- Bildiğimiz gibi rükuda bayanların hafif eğilmesi yeterliyken hacda namaz kılan bazı kadınların neredeyse erkekler kadar eğildiğine şahit olanlar var. Bu uygulamanın doğruluğu konusunda bir açıklama getirir misiniz?”

 

1- Besmele Hanefilere göre müstakil bir âyettir. Şafilere göre ise Fatiha Sûresinin birinci âyetidir ve yüz on dört defa nazil olmuştur. Bu bakımdan, namazda Fatiha’dan önce besmele çekmek Hanefîlere ve Hanbelilere göre sünnet, Şafilere göre ise farzdır.

Namazın şekil ve formları hiçbir beşer görüşü karışmadan doğrudan vahiyle belirlendiği için, namazın içine akıl ve hikmet karıştırmamak daha doğru olur. Mezheplerdeki bu farklı hükümler de beşeri görüş farklılıkları değil, her bir mezhebin vahiy kaynağından aldığı ve gördüğü şekil böyle olduğu içindir.

2- Rükuda kadınların hafifçe eğilmeleri sünnettir. Kadınlar için rükuda tadil-i erkan böyledir. Hacda farklı bir hüküm yoktur. Fakat bahsettiğiniz husus, namazı bozan bir durum da arz etmez.

Benzer konuda makaleler:

OKU:   Tahdis-i nimet ve şükran-ı nimet kavramları

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir