Allah’ın Kur’ân’da yemin etmesi ve lânet okuması ne anlama geliyor?

İzmir’den Rumeysa Yelenkayalı: Allah’ın Kur’ân’da yemin etmesi ve lânet okuması ne anlama geliyor?”

Yüce Allah sözünün doğru anlaşılması için, insanları yalan yanlış sözlerden korumak ve insan dimağına doğru ve hak sözü perçinlemek için kitabında yemin etmiştir. Çünkü yemin insanlar arasında sözün doğruluğunun bir göstergesi olarak kullanılan bir yöntemdir.

Yüce Allah her asırda Peygamber göndermek ve kitap indirmek suretiyle hak sözünü her topluma ulaştırmıştır. Hata yapan ve yanlış eden kullarını affetmekte sınır tanımamıştır. Afüvv, Ğafur, Tevvab ve Settaru’l-Uyub gibi nice isimleriyle gece gündüz kullarının günahlarını bağışlamakta olduğunu kitabında çok zikretmiştir. Yanlışından pişman olan ve tövbe eden hiçbir kulunu eli boş çevirmemiş, günahını yüzüne vurmamış, ifşa etmemiş, başkaları yanında utandırmamış ve dağlar kadar günahı da olsa bağışlamıştır.

Günahta ileri giden ve haddi aşan şeytan tabiatlı insanlar için Kur’ân’da lânet ifadeleri yer alsa da… Hemen ardından “Ancak tevbe edip kendini düzeltenler ve hakkı açıklayıp ortaya koyanlar bu lânetin dışında kalır. İşte Ben onların tövbesini kabul ederim.”1 buyurmak suretiyle Yüce Allah lâneti değil, bağışlamayı öncelediğini çok zikretmiştir.

Hal böyle iken, insan lânet konusunda Yüce Allah’ı suçlamaktansa (sizi tenzih ederim), dönüp kendisine bakmalıdır.

Dipnot:
1- Bakara Sûresi: 160.

 

Benzer konuda makaleler:

OKU:   Ulu’l-Azm Peygamberlerin duâda birleşmeleri

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir