Rüveyda Alkor: “Bir insan ‘Bundan böyle işe gidersem (her gidişim için geçerli, yani ne zaman gidecek olursam olayım, bu sözümden tövbe edecek olsam bile) kâfir olayım’ (dinden çıkayım, mürted olayım anlamında) derse ve sonra bu sözünden vazgeçer, bu sözü için tövbe edip işe giderse kâfir olur mu? Bu sözü söyleyen kişi kâfir olmamak (dinden çıkmamak) için artık işe gitmemeli midir? Çünkü ‘Tövbe edecek olsam bile işe gidersem kâfir olayım’ dediği için, artık tövbesi geçersiz olur mu? Tövbe etse bile durum değişmez mi? Yoksa söylediği söz için tövbe ederse artık istediği kadar işe gidebilir mi? Bu soru benim için çok önemli. Allah rızası için yardım edin.”
Kur’ân buyuruyor ki: “Allah sizi yeminlerinizde bilmeyerek ettiğiniz lağv ile (yanlışlık ve hata ile) sizi sorumlu tutmaz. Lâkin kalplerinizin irtikâp ettiği yeminlerle (bilerek yaptığınız yeminlerle) sorumlu tutar. Allah Gafur’dur, Halim’dir.”1
Sizin bu sözünüz ya lağvdır, ya da bilerek yapılan yemindir. Lağva benziyor. Yani boş söze benziyor. Çünkü böyle bir yemin şekli olmadığı gibi, böyle bir kâfir olma şeklinden de bahsedilemez. Yani siz böyle bir yeminden sonra işe giderseniz bu boş söz sizi küfre götürmez, bu boş söz nedeniyle kâfir olmazsınız. Bu durumda bir şey gerekmez.
Fakat kâfir olmak netice itibariyle tevhid inancı ile alâkalı bir kavramdır. İman ve küfür kalpte meydana gelen birer sıfattır. Hidayet geldiğinde kişi mü’min olur, gelmediğinde kâfir olur. Hidayeti veren Allah’tır. Öyleyse böyle bir sözü yemin saymamız, sizin için, bundan böyle sözlerinize daha dikkatli olmanız açısından, daha sağlıklı bir adım olur. Çünkü sözünüzü yemin saydığımızda;
1- Bu sözünüzden dolayı size tövbe kapısı da açılmış olur. İçten tövbe yapmanız Allah katında İnşallah geçerli olur.
2- Yemininizin kefaretini ödemeniz durumunda, işe gitme yolunu size açar.
3- Ancak bundan böyle yeminli ifadeleri kullanmamaya gayret edin. Kendinizle alâkalı konularda yemin etmeden karar vermeye özen gösterin.
Dipnotlar:
1- Bakara Sûresi: 225:
Benzer konuda makaleler:
- Yemin bozmak
- Abdestsiz namaz kılmak
- Yemin üzerine
- Yemin bozma kefareti
- Birinin zararına yaptığımız yemini bozmalıyız
- Manasız sözlere itibar etmeyelim
- İbadet telâfileri: Kefaretler
- Yemin bozulursa ne yapılmalı
- Yeminlerimizdeki boş lâflar
- Kefâretler yoksullara tahsislidir
- Lâfını kurşun sayma, bin düşün bir söyle
- Bedduâ ve ölüm
- Mürtedin cezasının ölüm olması insan iradesiyle çelişmez mi?
- Tövbe
- Alevilerin yemekleri yenilir mi?