Tavla, satranç, futbol, okey ve dama

Serkan Gül: “Tavla, satranç, futbol, okey, dama, internet ve bilgisayar oyunları gibi oyunların hükmü nedir? Zamanı boşa geçirme açısından ve harama girme açısından değerlendirir misiniz?”

 

Ölçülü olmak kaydıyla koşu ve koşu yarışı yapmak sünnettir. Peygamber Efendimiz (asm) bazan Hazret-i Âişe vâlidemizle (ra) açık havada koşu yarışı yaparlardı.1 Ashab-ı Kiramın da (ra) zaman zaman koşu yarışı yaptıkları rivâyet edilir.

Koşu sünnetinin bir güncel versiyonu olabilme kâbiliyeti taşıyan futbola diğerleri ile eşit statü veremeyiz. Çünkü futbol açık havada oynanır ve bir bakıma koşu sporudur. Vücudu geliştirir, bol oksijen alımı ile kanı tazeler, beyni dinlendirir. Bu bakımdan futbol seyirci veya fanatik taraftar olarak değil; oyuncu olarak tasvip ve tercih edilir bir oyun cinsidir. Fakat dinlendirici olma niteliğinden fazla ona zaman ayırmamalı, tüm zamanlarımıza el koymasına meydan vermemeli, sâir faydalı işlerimize, ibâdetlerimize ve dostluklarımıza zarar verici nitelikte bizi meşgul etmesine izin vermemelidir.

Kapalı oda oyunlarına gelince, hiç birisi futboldan daha tercihe şâyân değildir. Ve hemen hepsi kumara âlet olma ve faydalı vakitleri daha çok çalma gibi birer zaafiyet taşırlar.

Oyunlar genel itibariyle dinlendirici olmalı, işten, ibâdetten ve faydalı çalışmalardan alı koyucu olmamalı, ahlâka ve edebe aykırı unsur taşımamalı ve kumar mantığı ile oynanmamalıdır.

Boş zamanların faydasız mâlâyâni işlerle öldürülmesini Peygamber Efendimiz (asm) tasvip etmemiştir. İdeal olan, boş zamanlarımız için oyunlar yerine daha faydalı hobiler ve çalışmalar geliştirmektir.

OKU:   İçimizdeki riskli inci: Nefis

Dipnot:

1- Ebû Dâvûd, Cihad, 61; Ahmed, Müsned, 6/264;

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir