Oruç kazası

“Geçtiğimiz Ramazan’da rahatsızlığım sebebiyle on beş günden fazla oruç tutamadım. Bu durumda on beş günden fazla tutmadığım için tam otuz günü kaza etmem gerektiğini söyleyenler var; tereddütte kaldım. Bu doğru mu? Kaç gün kaza etmem gerekir?”

Bir ibadet mükellefinin Ramazan ayı içerisinde oruç tutmamasını mübah kılan özürler vardır. Seferî olması, hasta olması, kadın ise hayız, nifas, hâmile veya emzirme hâlinde bulunması, güçten düşmüş derecede şiddetli ihtiyarlık hâli gibi özürler bir Müslüman’da Ramazan ayı içinde bulunduğunda özrü geçmeden oruç tutmaz; oruç tutmaması konusunda Kur’ân’ın verdiği ruhsat bulunduğundan ruhsattan yararlanır ve günahkâr da olmaz; özrü biterse orucuna devam eder; Ramazan’dan sonra iyileştiğinde ise tutamadığı günler sayısınca gününe gün kaza eder. Cenâb-ı Hak şöyle buyurur: “Sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister; zorluk istemez.”1

Özrü sebebiyle on beş günden fazla oruç tutmayanların otuz gün kaza edecekleri şeklinde bir hüküm Din-i Mübîn-i İslâm’da yoktur. Yukarıda meâlini verdiğimiz âyet gayet açıktır. Kaç gün tutmamış olursa olsun, gününe gün kaza eder. Cenâb-ı Hakk’ın tanıdığı kolaylığı zorlaştırma girişimi çok yanlış bir çabadır. İslâmiyetin genel karakteri zorlaştırmak değil; kolaylaştırmaktır.

Dipnotlar:

1- Bakara Sûresi, 2/184,185 

OKU:   Oruç kefareti

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir