A. K. Rumuzlu okuyucumuz: “Çok oruç borçlarım var. Tutmaya gücüm yetmiyor. Peş peşe 3-4 gün ancak tutabiliyorum, daha sonra devam ettiremiyorum. Ramazan’da bile zorlanıyorum; titriyorum. Oruç borcumu nasıl ödeyeyim?”
Meşrû bir özür sebebiyle gününde tutulamayan Ramazan oruçları daha sonra gününe gün olmak üzere kaza edilirler. Kazaya mümkün olan en erken vakitte başlanır ve tahammül sınırları dikkate alınarak tutulur; peş peşe tutulması şart değildir. Tahammül sınırları çerçevesinde birkaç gün tutulup, daha sonra birkaç gün ara verilip dinlenilebilir.
Kaza orucu için Sünnet-i Seniyyeden bir disiplin getirmek de mümkün. Meselâ; kaza oruçları eğer haftanın Pazartesi ve Perşembe günlerine denk getirilirse, hem sünnet sevabı alınmış olur; hem de kaza orucu tutulmuş olur. Haftanın iki günü de ağır geliyor ise, yalnız Pazartesi veya yalnız Perşembe günlerini kaza orucu için tahsis etmek de mümkün. Bu durumda haftada bir gün olmak sûretiyle, borcumuz olan oruç yıl içerisine dağıtılarak tutulursa fazla yorulmadan ve tahammül sınırlarımızı da aşmadan borcumuz olan orucu tutmamız mümkün olur. İçinde bulunduğumuz üç aylar da kaza oruçlarını tutmak için, bize eşsiz manevî feyizler ve bereketler sunar.
Allah kabul etsin. Âmin
Benzer konuda makaleler:
- Oruç kaç çeşittir?
- Oruç adağı
- Orucu kasden bozmak
- Kaza orucunu kasten bozan birisi kefaretle yükümlü olur mu?
- Riyaya düşmemek için, kaza orucu bozmak!
- Şevval orucu ve nafile oruçlar
- Kaza orucu
- Astım hastalığı orucu bozarmı?
- Şevval orucu kaza ve nafile oruca niyet edilerek tutulur mu?
- Bir gün orucunu özürsüz terk eden ne yapsin?
- Kaza orucu neye denir?
- Oruç hakkında
- Oruç bedenî bir ibadettir
- Orucu bozan davranışlar
- Şevval ayı orucu