Ebru Sakar: “Ben özel bir bankada çalışıyorum o sebeple sadece sabah ve yatsı namazlarını kılabiliyorum. Eve geldiğimde gün içindeki namazlarımın kazasını yapabilir miyim? Bazı yerlerde kaza namazının olmadığını okudum. Eğer kaza gerçekten yoksa gün içersinde farzı kılamadığım için kılacağım nafile namazlar geçerli olmaz mı? Çünkü bildiğim kadarıyla her şeyden önce farzın tamamlanması gerekiyor. Bu durumda nasıl niyet edeyim?”
Emredilen, namaz vakti girdiğinde iş hayatından bir fırsat bulup namazımızı vakti içinde kılmaktır. Allah katında makbule geçen budur. Bu konuda sağlıklı bir iş performansı ve ibadet kaygısını birlikte ortaya koyarsak zaman içinde inşaallah başarılı oluruz. Yani bizim iş yerindeki namazımız işvereni veya müdürü aslında rahatsız etmez. Eğer biz namazı dinlenme saatinde kılıp iş saatine taşımaz isek… Ve bu sebeple iş performansımızı düşürmez isek… Ve-–sizi tenzih ediyorum—namazı su-i istimal etmez isek…
Namazı iş günü içinde kılmanın-–ne kadar zor olsa da—bazı pratik yolları olabilir:
1- Meselâ abdestli bulunup zaman kaybını bir miktar önleyebiliriz.
2- Keza çok yoğun zamanlarda sadece farzını kılmak da bize bir miktar zaman kazandırabilir.
3- Keza biz işimizdeki ve ibadetimizdeki performansımızla diğer çalışanlar ve amirler üzerinde müsbet bir imaj bırakabilirsek işimizi daha da kolaylaştırmış oluruz.
Şüphesiz bütün bunlar birden bire olacak şeyler olmayabilir. Belki sizin için zaman alan birer kazanım olabilir. Ama size muhakkak bir kazanım getireceğinde şüphe yoktur. Ve uzun zamanda namaz konusunda kazanan siz olursunuz.
Her şeye rağmen, vaktinde kılamadığımız namazlar için kaza namazı vardır. Kaza namazı olmadığını yazan yazıları okumayın. Kaza namazı vardır ve kıymeti, emir şiddeti nafile namazdan önce gelir. Dolayısıyla siz hiç kalbinizi bozmadan, kılamadığınız namazların kazasını dilediğiniz müsait vakitlerinizde kılabilirsiniz. Ama esas olan, namazı vaktinde kılma gayretleriniz devam etmeli. Allah kabul etsin.
Benzer konuda makaleler:
- Sabah namazının sünnetini sonradan kılmak mümkün mü?
- İkindi namazı ve kerahet vakti
- Kaza namazı hakkında
- Kaza namazı ve Namazı cem etme
- Kaza namazı
- İkinici defa kılınan namazın hükmü
- Vakit namazlarından önce kaza namazlarının kılınması
- Namazı cem etmek
- Vitir namazlarının kazası var mı?
- Kazaları bir meçhule atmayalım
- Vaktinde Kılınan Namaz
- Nafile namazı mı,kaza namazı mı?
- Kaza namazları ve gayr-i müekked sünnetler
- En faziletli amel
- İkindi namazının sünnetleri