Mirasta adalet

İsmi mahfuz okuyucum: “Bir hanımı ve dört kızı bulunan adam ölünce mirası nasıl paylaşılır? Hanımın, kızlarını razı ederek kocasının bütün mallarını kendi üzerine geçirme niyetinden söz ediliyor. Böyle bir işlem helâl olur mu?”

Ölüm hak, miras helâl denmiştir. Adalet ise Allah’ın emridir.

Helâl olan miras adaletle dağıtılırsa kul hakkı söz konusu olmaz. Aksi takdirde kul hakkı söz konusu olur ve mahşerde hesabını ödemek insana sıkıntı verir.

Kur’ân miras hukukunu ihmal etmemiş; hükümler koymuş, oranlar belirlemiştir.

Mirasta hukuken herkes sadece kendi hissesini alır. Helâl olan budur. Eşin miras hakkı ne ise, alacağı miras sadece o kadardır.

Eşin, kocasından kalan bütün mallara el koyması halinde veya kendisi için belirlenen paydan fazla hisse alması durumunda, bu durum kul hakkını mucip olur. Hissedar çocukların saygıdan ses çıkarmamaları durumu değiştirmez, kul hakkını hükümden kaldırmaz.

Nitekim Kur’ân’ın hükmü açık ve nettir: “Çocuğunuz varsa, hanımlarınız mirasınızdan sekizde bir alırlar. Bu hisseler de, borcunuz ödenip vasiyetiniz yerine getirildikten sonradır.” 1

Âyetin hükmüne göre mirasın sekizde biri eşe tahsis edilecek, sekizde yedisi ise dört kız arasında pay edilecektir.

Hesaplamada bir kolaylık: Sekizde yediyi dört kıza daha rahat paylaştırmak için, sekizi dört kat arttırıp bölenlerinden otuz ikiye tamamlamak mümkündür. Bu durumda otuz ikide dördü eşin; otuz ikide yirmi sekizi dört kızın olacaktır. Kızın her birine otuz ikide yedi hisse düşecektir.

OKU:   Miras

Dipnot:
1- Nisâ Sûresi: 12.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir