Bayan okuyucumuz: “Evlenme yaşı geçen erkek veya kız evlâtlar için, ‘kısmeti kapalı’ diyorlar; bu söz doğru mudur? İnsanların kısmetleri kapalı olur mu?”
Halk arasında söylenen bu sözü mazinin bir ifadesi olarak algılamalı; bu sözü istikbale yürütmemelidir. Yani bu söz hiçbir biçimde hiçbir kimsenin istikbalini anlatmaz; olsa, olsa mazisini ifade eder. Yani bir kimse için söylenen ‘kısmeti kapalı’ sözü, o kimsenin kısmetinin henüz açılmamış olduğunun halk dilindeki bir çeşit ifadesidir. Bu sözü istikbale de teşmil etmek yanlıştır ve hatadır. Yani şu ana kadar kısmeti açılmamış olan bir gencin, belki yakın bir zamanda ehemmiyetli bir kısmeti kendisini bekliyor olabilir.
Ebeveynlerin, evlilik yaşı gelen evlâtlarını eğer mühim mazeretleri yoksa uygun bir kısmet arayarak evlendirme teşebbüsü içinde olmaları gerekir. Evlât evlenmediği sürece bu çabanın devam etmesi gerekir. Belli bir yaşta ‘kısmeti kapalı’ diyerek bu çabadan vazgeçmek doğru değildir. Evlâtları itham etmek, gelecekleri ile ilgili kehanetlerde bulunmak daha büyük hatalara kapı açar. Gelecekle ilgili verilen böyle temelsiz ve esassız hükümler, İslâmiyet nazarında batıldır ve merduttur.
Benzer konuda makaleler:
- Kısmetsiz Kız kardeşim
- Kızın evlilik talebi
- İnsan kısmetinin açık olup olmadığını nasıl bilebilir?
- Mabet hükmünde olan yerlerde ve mescitlerde Cuma namazı kılınması
- Lohusalık döneminde namaz
- Kur’ân’da Her Şey Vahiy Ürünüdür
- İftira ve gıybet
- Beşinci Şuâ bir ahir zaman projektörüdür
- Beşinci Şuâ âhirzamanı doğru yorumlamıştır
- Kısmetimizi ararken
- Sabah namazının sünnetini sonradan kılmak mümkün mü?
- Beşinci Şuâ ehl-i ilmin izzetini kurtarıyor
- Evlilikte tarafların hakları
- Gayr-i Müslim´in kıyafeti giyilir mi?
- Evlilik kararında doğru iletişim