İşrak namazı

T. Durak: “İşrak namazı varmış, sabah kılınan nafile namazlardan. Vakti ne zaman giriyor ne zamana kadar kılınabiliyor? Özel bir duâsı var mı? Arkasından duha namazı kılınıyormuş.”

Peygamber Efendimiz’in (asm) kuşluk vaktinde güneş bir miktar yükseldikten sonra iki rekât namaz kılmayı tavsiye ettiğini, buna devam edenin denizköpüğü kadar da olsa günahlarının affedileceğini müjdelediğini Ebû Hüreyre (ra) haber veriyor.1 Diğer yandan Peygamber Efendimiz’in (asm) ümmetine farz olur korkusuyla çoğu zaman bu vakitte namaz kılmadığını da Hazret-i Aişe (ra) haber veriyor.2 Keza bu vakitte kimi zaman dört rekât, kimi zaman sekiz rekât, kimi zaman da on iki rekât namaz kıldığı da gelen rivayetler arasında.

Bu şu demektir: Bu farz bir namaz değildir. Kuşluk vaktinde bu rekâtlar arasında namaz kılmayı biz kendi imkânlarımıza göre kendimize bir prensip yapabiliriz. Bu namazın adı değil; bu zamanda namaz kılınması önemli. Nitekim işrak güneşin doğması demektir. Duha da kuşluk vaktidir. Kimi âlimler bu iki vakitte kılınan namazı aynı namaz olarak nitelemişler. Bu namaz; güneş doğduktan sonra kerâhetin çıkmasıyla, yani güneş doğduktan 45-50 dk. sonrası ile öğle namazının 45-50 dk. öncesine kadarki geçen vakitte kılınabilir. İkişer rekât olarak kılabileceğimiz gibi, dilediğimiz kadar artırabiliriz de. Özel bir duâsı yoktur. Normal namazı nasıl kılarsak aynı şekilde kılacağız. Ardından dilediğimiz duâyı yapabiliriz. Allah kabul etsin.

OKU:   Namazı vaktinde kılmak için müsbet arayışlar

Dipnotlar:
1- Tirmizî, Vitir, 474.
2- Müslim, Salâtil-Misafirîn, 77.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir