The-message33 rumuzlu okuyucumuz: “Ben üniversite öğrencisiyim. Babam helâl yoldan para kazandığı halde parasını bankaya yatırıyor, ayrıca emekli maaşı var ve bana her ay para gönderiyor. Sonuçta bu paraya haram karışmış olabilir ve hatta tümü faiz parası da olabilir. Bu para bana caiz mi? Bir de nafakamı temin etmeye başladıktan sonra da babam mutlaka bana yardım etmek isteyecektir. Bu durumda içinde haram para bulunma ihtimali olan bu parayı almam caiz mi? Allah rızası için cevap verin.”
Babanızın helâl yoldan para kazanıyor olması, sizin onun size gönderdiği parayı helâl sayarak harcamanız ve bundan dolayı ona teşekkür etmeniz için yeterlidir. Onun size gönderdiği parayı ve size olan harcamalarını, kazancının helâl olanından yaptığını kabul edebilirsiniz. Dolayısıyla nafakanızı kazanıncaya kadar bu para size haram olmaz.
Fakat bu vartadan babanızı da kurtarmak için nezaket ölçüleri içinde çaba göstermeniz gerekir. Bunun için fırsat buldukça ona uygun bir üslûpla faize para yatırmanın haram olduğunu, helâl parasına haram katmamasını tavsiye etmeniz, bunun yerine elindeki parayla mümkünse küçük çaplı da olsa ticaret yapmasının daha doğru olacağını hatırlatmanız yerinde olacaktır. Belki sizin uyarılarınızla o da bu manevî kirlilikten kurtulacaktır.
Benzer konuda makaleler:
- Borcumu zekat namına hibe edebilir miyim?
- Annemin rızâsını almadan gidebilir miyim?
- Faizli malın miras kalması
- Kendine ait olmayan parayı ne yapmalı?
- Düşen değerin telâfisi
- Annem iyilik karşılığı bana para veriyor
- İslâm Dininde mehir
- Baba bedduâsından sakınmalı
- Ailede kazanç kime aittir?
- Düşük olan çocuğa isim verilir mi?
- Zekât hakkında mühtelif sorular
- Kurbanı bağışlamak
- Kredi kartları
- Ameli güzel olan Mü´minler huzurla ölürler
- Alacak zekata dönüştürülebilirmi?