Yunus Bey: “Kirvelik kavramının İslâmî literatürde yeri nedir? Kirve çocukları arasında evliliğe engel bir durum söz konusu mudur?”
Kirvelik, sünnet çocuklarıyla ilgili bir yakınlık bağını tanımlıyor. Örf ve âdetlerimize göre kirve, sünnet olan çocuğun harcamalarını karşılayan, sünnet esnasında çocuğun elini kolunu tutan, çocuk üzerinde babaya yakın hak ve sorumluluk taşıyan ve görev üstlenen kimsedir.
Sünnet çocuklarıyla ilgili böyle bir yakınlık bağı kurmanın dinî bir sakıncası yoktur. Bilakis, bu örf, toplumumuzun sünnete olan ilgisinin bir göstergesi de sayılabilir. Bir Müslüman’ın, diğer bir Müslüman’ın işiyle ve problemleriyle elinden geldikçe hayat boyu ilgilenmesi dinimize göre zaten teşvik edilmiştir, sevaptır. Kirvelik kurumunu insanlar arası yakınlaşmayı, dayanışmayı ve yardımlaşmayı teşvik eden dinimizin dışladığını söylemek bu bakımdan imkânsızdır.
Fakat dinimiz, kirvelikle birbirine yakınlaşan kişiler arasında bir evlilik haramlığı tanımlaması yapmıyor. Yani kirve çocukları arasında evliliğe engel bir durum söz konusu değildir. Kirve, sünnet olan çocuğun babası veya üvey babası hükmünde olmadığı gibi, kirvenin çocukları da kendisine nesep kardeşi sayılmaz.
Benzer konuda makaleler:
- Çocukların şefaat etmeleri ne demektir?
- Erken nikâhın mahzurları
- Baba ile evlât arasındaki parasal ilişkiler nasıl olmalı?
- Hz. Adem´in (as) çocukları nasıl evlendi?
- Sütkardeşliği üzerine
- Farklı mezheblere mensub ebeveynin çocuğu kimin mezhebine uymalı?
- Çocuğa Peygamber Efendimizin ismini vermek
- Kadının peygamber olmasına dinî bir engel var mıdır?
- Çocuk aldırmak caiz mi?
- Hz. Peygamberin (asm), Hz. Zeynep ile evliliği
- Eşya mı, mehir mi?
- Evlenme engelleri
- Kur´ân´da kız isteme
- Evlilik eşyadan ibaret değildir
- Çocuğun aldırılması