Başta deve hörgücü görüntüsü

İzmit’ten Ali Kiren: “Başta deve hörgücü gibi olan yasaklanmış saç durumunun izahını yapar mısınız?”

“Deve hörgücü” tabiri bir hadis-i şerifte kadının başıyla ilgili sakınılması gereken bir tarz olarak geçer. Hadis-i şerif şöyledir: “Cehennem ehlinden iki sınıf vardır ki, artık ben onlara bir daha bakamadım: Biri öyle bir kavim ki, beraberinde sığır kuyruklarına benzer bir takım kamçılar var; bu kamçılarla insanlara vurmaktadırlar. İkincisi de giyinmiş çıplak, erkeklerin kalplerini kendilerine meylettiren, gösterişle salınarak yürüyen, başları salınmış deve hörgücü gibi olan kadınlardır. Bu kadınlar Cennete giremezler. Onun kokusunu da duyamazlar. Hâlbuki Cennetin kokusu mesafeler ötesinden muhakkak alınır.”1

Bu hadis-i şerif özet olarak, kadının kendi vücudunu teşhir etmesini yasakladığı gibi; teşhire kapı aralayacak biçimde dar, şeffaf ve ince giyinmesini de hem iffet cihetinden, hem de ebedî hayatın selâmeti açısından sakıncalı bulur. Başörtüler yaka üzerine salınmalı, saçlar boyunla birlikte örtülmelidir.

Bu hadis, saçların başörtüsü altında, dışarıdan belli olmayacak şekilde kısmen topuz yapılmasını kısıtlayıcı bir hüküm getirmez. Ancak dışarıdan bakıldığında başı da câzibe merkezi kılacak şekilde saçların başta toplanmasını, saçların muhtelif şekillerle yapılmasını, biçimlendirilmesini, başın değişik sargı ve külâhlarla kibire ve gurura malzeme olacak biçimde büyütülmesini, saçın tamamının başta toparlanıp topuz yapılmasını ve üzerinden yalın bir örtü bağlanarak boyun kısmının açık bırakılmasını bu hadis-i şerif yasaklıyor.

OKU:   İnternetten film, müzik indirmek kul hakkına girer mi?

Giyimdeki bu iffet ölçülerine namaz esnasında da uyulması esastır. Nitekim “setrü’l-avret” namazın farzlarından bulunmaktadır. Bu ölçüler namazda farz olan “setrü’l-avret”i de tanımlamış olmaktadır.

Dipnot:
1- Müslim, Libâs, 125.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir