Taksicilerin Kazancı

İsmail Eren: “Birahane ve diskotek önlerinde bekleyip taksimize yolcu alabilir miyiz? Taksicilerin gayr-i meşrû işler yapan kişileri taşımak suretiyle kazandıkları para helâl midir?”

Peygamber Efendimiz (asm) buyurmuştur ki: “Ameller niyetlere göredir.” Bir taksicinin birahane ve diskotek önlerinde yolcu beklerken niyeti sadece yolcu taşımak ise, yolcu taşımakla kazandığı para helaldir.

Bununla beraber, müşteri profili önemlidir. Dinin haram kıldığı menhiyatı işleme yerinden müşteri alırken insan her halde daha müteyakkız olmalıdır. Bir kötülük gelir mi, bunu düşünmelidir. Bu riski hesaba katmak şartıyla; taşınan yolcunun haramdan kazanmış olması veya haram işler yapmış olması, hizmet veren tarafın kazancını bulandırmaz. Çünkü günahlarda şahsilik esastır. Şu Kur’ân düsturunu hatırlayalım: “Hiçbir kimse, başkasının günahıyla günahkâr olmaz.”1

Bir taksicinin, taşıdığı yolcuların meşrû bir yere gidip gitmediklerini sorma ve ona göre hizmet verme gibi bir prensibi var mıdır? Böyle bir prensip dinen yoktur.

Din sadece yaptığın işi hak edip etmediğine bakar. İşe hakkını verip vermediğine bakar. Ama insan hiç şüphesiz müşterilerinin düzgün insanlardan olmasını ister. Fakat düzgün olmayan insanları müşteri kabul etmemek gibi bir dini ilke yoktur.

Dipnotlar:
1- En’am Sûresi: 164.

Benzer konuda makaleler:

OKU:   Risâle-i Nur´da zekât

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir