Almanya’dan Tolga Taha Sönmez: “Oğlumuzun sünneti münasebetiyle bir tören düzenlemek arzu ediyoruz. Hanımların bir evde toplanıp kına gecesi misali müzik eşliğinde eğlenerek kutlama yapmalarının sünnet, meslek ve meşrebimize uyması hususunda endişelerimiz bulunmakta. Meşrebimize uygun nasıl bir sünnet töreni yapmalıyız?”
Törenlerimizi normal hayatımızın üstünde ve ötesinde bir davranış biçimi olarak göremeyiz. Normal hayatımızda bizi çepeçevre saran haramlar ve helâllerle ilgili ölçüler, törenlerimizde de hakim olmalı. Törenlerimizde Allah’ın yasaklarını çiğnemekten kaçınmalı, Allah’ın helâl sınırında kalmaya dikkat göstermeliyiz.
Sünnet esnasında veya sonrasında tören yapmanın, harama kapı açmamak şartıyla bir sakıncası yoktur. Eğlencelerimiz İslâm ahlâk ve edebine uygun olmalı, yemek soframızda fakir fukarayı unutmamalıyız. Kadınlı erkekli eğlenceler tertip etmek caiz olmaz. Fakat kadınların kendi aralarında meşru çerçevede eğlenmeleri mubahtır.
Sünneti tebrik niyetiyle tertip ettiğimiz toplantılarımızı sıkıcı olmamak ve dinlendirici olmak kaydıyla dinî bir çerçeveye oturtmamızın daha faziletli olacağı açıktır.
Benzer konuda makaleler:
- Gayr-i müslüman doktor sünnet edebilir mi?
- Cenazede yemek verilir mi?
- Sabah ve ikindi namazlarının sünnetlerini kılmak
- Sünnetsiz Müslüman olur mu?
- Sünnet namazların terki ve tesbihat
- Su içmekte sünnet
- Abdest, tesbih, teşehhüd ve kıraat
- Sağ ve sol elde kerahet ve sünnet
- Namaz üzerine
- Sol eli kullanma
- Ramazan ayında bir günlük program
- İkindi namazının sünnetleri
- Kurban üzerine
- Sol eli kullanmak
- Kurbanlık alımlarında dikkat edilecek hususlar