Sıla-i Rahim ölçüsü var mıdır?

Bornova’dan Emine Çetiner: “Anne babayı ve akrabayı arayıp sormanın ve ziyaret etmenin zamanı ne olmalıdır? Ölçü nedir? Bu konuda Kur’ân’da ve hadislerde bir ölçü var mıdır?”

 

SILA-İ RAHMİ İHMAL ETMEMELİ

Sıla-i rahim farzdır. Yani anneyi öncelemek kaydıyla sırayla babayı ve yakından uzağa diğer akrabaları aramak, sormak, ziyaret etmek, ihtiyaçları varsa elimizden geldiği kadar muhakkak ilgilenmek, ihtiyaçlarını görmek, hayatî derecede hizmete ihtiyaçları varsa hizmetlerini yapmak Kur’ân’ın emirlerdendir. Arayıp sormanın, ziyaret etmenin ve ihtiyaçları ile ilgilenmenin resmî bir zamanı yoktur. Ölçü ihtiyaç derecesine göre değişebilir. Esas olan kendimize göre değil, anne ve babamıza göre onları ihmal etmemektir.

Bazen bir vurdumduymazlıktır; evlâtlar günlerce aramıyor, oysa anne ve babamız her gün yol gözlüyor. Bizim gafletimizi değil; onların gözlemesini esas alarak onlarla ilgilenmelidir. Faziletli olan, onları yola baktırmamaktır.

Bizim örfümüzde aslında geniş aile esastır. Yani anne ve baba kadar dede ve nine de ailenin asil fertlerindendir. Dede ve nine aileden uzakta kalmazlar. Böylece hem onların ihtiyaçları göz ardı edilmemiş, hem de torunlar dede ve nine şefkatinden mahrum olmamış olurlar. Aynı evde olmasa bile en azından yakın evlerde kalmaları faziletlidir.

Anne ve baba eğer uzakta iseler, mümkün olan iletişim araçlarını kullanarak onları aramalı, hal ve hatırlarını sormalıdır. Mümkünse ziyaretlerini ihmal etmemelidir. Arayı açmamak kaydıyla hal hatır sormayı, ziyaret yapmayı ve ihtiyaçlarını yerine getirmeyi, ihtiyaç şiddetini de dikkate alarak biz ayarlamalıyız.

OKU:   Sıla-i rahimde rahmet müjdesi var

Emir çok açıktır: “Allah’tan başkasına ibadet etmeyin, anne babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara iyilik edin ve herkese güzel sözler söyleyin.”1

Resulullah Efendimiz (asm) buyurdu ki: “Rahim Arş’a asılmış vaziyettedir. Şöyle der: “Kim beni gözetirse Allah da onu gözetsin. Kim benden uzaklaşırsa Allah da ondan uzaklaşsın.”2

Bediüzzaman diyor ki: “Eğer ahiretini seversen, işte sana mühim bir define: Onlara hizmet et, rızalarını tahsil eyle. Eğer dünyayı seversen, yine onları memnun et ki, onların yüzünden hayatın rahatlı ve rızkın bereketli geçsin.”3

Dipnotlar:
1. Bakara Sûresi: 83.
2. Buhari, Edeb, 13; Müslim, Birr, 17, (2555).
3. Mektubat, s. 440.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir