Oruçta niyet zamanı

Uşak/Banaz’dan Muzaffer Yıldırım: “Bir günün başlangıç saati hangi saattir? Oruç için niyet hususunda hangi saate kadar “yarın için”, hangi saatten sonra “bugün için” diye niyet edilir?”

Allah bizim kalbimize bakar. Lisanımızdaki sürçmeleri ise inşaallah affeder. Niyette kullandığımız tabirlerden çok, bu tabirlerle hangi günü kast ettiğimiz önemli. Kaldı ki, dil ile niyet etmemiz bile şart değildir. Esas olan kalbî niyettir. Kalben niyet olmaz ise, dil ile çok doğru tabirler de kullansak, niyetimiz yine sahih olmaz. Dînimizi kendimize zorlaştırmayalım. “Yarın” veya “bugün” tâbirleriyle hangi günü kast etmiş isek, niyetimiz o gün için sahihtir.

Bir günün başlangıç saatine gelince; yatsı namazının bitişiyle bir gün biter; sabah namazıyla birlikte de yeni bir gün başlamış olur. Başka bir ifâdeyle, sabah namazıyla birlikte girdiğimiz yeni gün, günün beşinci namazı olan yatsı namazının son vaktine kadar devam eder. Yatsı namazı çıkınca gün bitmiş olur. Sabah namazının girişiyle de bir diğer günün şafağı Allah’ın izniyle ufuklarımızda gözükmüş ve yeni gün girmiş olur.

Binâenaleyh, henüz imsak çıkmadan “yarın”, imsak çıktıktan ve sabah ezanı okunduktan sonra da “bugün” diye niyet edebiliriz. Fakat yukarıda söylediğimiz gibi, buradaki sehivden de muâfız. Yani imsaktan önce sehven “bugün” diye, veya sabah ezanı okunduktan sonra sehven “yarın” diye niyet etsek, girmekte olan günü kastettiğimiz sürece, bu sehiv, orucumuza hiçbir zarar vermez. O günkü orucumuz sahihtir. Allah kabul etsin.
Â

OKU:   Mü'minin niyeti amelinden hayırlıdır

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir