Teheccüt namazı

Burcu KURT: “Ben yeni namaz kılmaya başladım ve teheccüt namazını ilk defa duydum. Çevremde bana cevap verecek bi insan yok. Bu yüzden bana teheccüt namazının ne olduğunu ve nasıl kılındığını anlatır mısınız? Teşekkürler.”

Namaza başlamanızı tebrik ediyorum. Öncelikle beş vakit namazı yoluna koymamız lazım. Çünkü beş vakit namaz farzdır. Teheccüt namazı ise sünnettir. Beş vakit namaz konusunda problem kalmayınca teheccüt namazına başlayabiliriz. Aksi takdirde mesela teheccüt namazı için sabah namazını riske edersek, yani geceleyin teheccüt namazı kıldık diye sabah namazına kalkmayı gevşetirsek, bu doğru olmaz.

Teheccüt namazı yatsı namazından sonra geceleyin kılınır. Bir süre uyuduktan sonra kalkılarak kılındığı için teheccüt denmiştir. Yorgunluk veya yoğun iş nedeniyle gece kalkılamayacağı düşünüldüğünde uykudan önce de kılmak mümkündür.

Gece vakti, yatsı namazı vaktinin girmesiyle başlar, yatsı namazı vakti çıkınca biter. Yatsı namazının vakti ise akşamın şafağının kaybolmasından, yani akşam namazı vaktinin çıkmasından, ikinci fecrin doğmasına kadar geçen süredir. İkinci fecir (buna fecr-i sadık da denir), sabaha karşı doğu ufkunda tan yeri boyunca genişleyerek yayılan bir aydınlıktır. Bu aydınlıktan itibaren yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının da vakti girmiş olur.

Teheccüt namazı, ikinci fecrin doğuşuna kadar kılınabilir.

Teheccüt namazı iki, dört, sekiz On iki rekâta kadar kılınabilir. Çok faziletlidir.

OKU:   Namazda yanılma ve vesvese

Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuştur: “Gecede bir saat vardır ki, bir Müslüman o saate rastlar da Cenab-ı Allah’tan dünya ve âhiret işinden bir hayır isterse, Allah o kimsenin dileğini muhakkak verir. Bu her gece böyledir.” 1

Hem kışı, hem kabri, hem berzah âlemini hatırlatan gece vaktinin, ruhumuzun Cenab-ı Hakk’ın rahmetine ne derece muhtaç olduğuna bir ihtar ve uyarı hükmünde bulunduğunu bildiren Bedîüzzaman Hazretleri, geceleyin kılınan teheccüt namazının da, kabir gecesi ve berzah karanlığı gibi en muhtaç olduğumuz bir zamanda, en lüzumlu ve en vazgeçilmez bir ışık olduğunu haber veriyor. 2

Cenâb-ı Hak, gecesini ebedî olarak aydınlattığı kulları zümresine cümlemizi ilhak eylesin! Âmin!

Dipnotlar:
1- R. Sâlihîn, 1175
2- Sözler, s. 46

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir