İzmir’den okuyucumuz: “Ağız dolusu kustuktan sonra orucun bozulduğunu biliyorum ama son zamanlarda bu konu hakkında değişik yorumlar duyuyorum. Oruç bozulduktan (yani ağız dolusu kustuktan) sonra eğer insan hasta ve bitkin bir vaziyette ise yemek yiyebilir ama değilse yine iftar vaktini beklemelidir ve yine her iki durumda da orucunun yerine bir kaza orucu tutmak zorundadır diye biliyorum. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.”
Ağız dolusu kusmanın oruç bozma sebebi, ağza gelip dolan kusmuğu çıkarmayıp geri yutmaktır. Eğer kusmuk geri yutulmazsa oruç bozulmaz.
Hasta kişi kustuktan sonra eğer kendini bitkin hissediyorsa orucunu açabilir. Bundan dolayı kendisine kefâret gerekmez. Daha sonra iyileşince gününe gün kaza eder. Eğer kusmaktan dolayı bitkin düşmemişse, orucunu tamamlamaya gücü yettiğine de inanıyorsa, iftara kadar orucunu açmaz. Çünkü geri yutmamışsa orucu bozulmamıştır.
Fakat bu durumda da, kişinin kusmuk yutmaktan kendisini sakındıramayacağı ihtimaliyle, ihtiyaten orucun kaza edilmesinde fayda var denmiştir. Bu bir zorunluluk değil, tavsiyedir.
Benzer konuda makaleler:
- Bir gün orucunu özürsüz terk eden ne yapsin?
- Orucu kasden bozmak
- Kaza orucunu kasten bozan birisi kefaretle yükümlü olur mu?
- Hasta iken oruç bozmak
- Şevval orucu kaza ve nafile oruca niyet edilerek tutulur mu?
- Kaza orucu neye denir?
- Oruç hakkında
- Oruç bedenî bir ibadettir
- Kadınlar âdet olursa orucunu bozmalılar mı?
- İmsak vaktini geçirmek ve erken iftar açmak
- Kefâret orucunu bozmak
- Özel durum sebebiyle tutulamayan orucun kazası
- Oruçlu iken krem sürmek orucu bozar mı?
- Oruç borçları
- Hayati bir tehlike atlatan orucunu açarsa