Namazda özür ve necaset

Kasım Ali bey: “1-Namazda necasetin ne kadarına şer’î izin vardır?

2-Hastalığı nedeniyle 15-20 dakikada bir büyük veya küçük abdest ihtiyacı olan birisi Cuma namazına gitmeyip evinde öğle namazını kılsa olur mu?”

Necasetten taharet namazın farzıdır. Diğer farzlar gibi, bunda da ağır kusur varsa namaz fesada gider.

Fakat hastalık ve özür hali bundan müstesnadır. Hastalığı veya özrü nedeniyle abdestini tutamayan bir kişinin –gerek büyük abdestini, gerekse küçük abdestini tutamıyor olsun-, gerekli tetkik ve tedavilerini yaptırmak şartıyla, özrü devam ettiği sürece, bu farzdaki kusur kendisini namazdan alıkoyamaz. Namaz vakti girdiğinde temizliğini yapar, kısa bir süre kesilebiliyorsa sızıntının tamamen kesilmesini bekler, mümkünse sızıntı bölgesine pamuk, tampon veya ped uygulaması yapar, abdestini alır. Ve derhal, araya mesafe koymadan–yani mümkünse yeni bir sızıntıya meydan vermeden, acele ederek- namazını kılar.

Eğer abdest aldığı yerde hemen namazını kılmakla, namazını sızıntıdan kurtarabilecekse, namazını derhal orada kılar. Eğer sızıntıyı kesemiyorsa, yukarıdaki işlemleri yine yapar ve sızıntı devam ettiği halde namazını kılar.
Böyle özür sahibinin her namaz vakti girdiğinde o vaktin namazı için ayrıca abdest alması gereklidir. Ve bu kendisi için yeterlidir.

On beş yirmi dakikada bir büyük ya da küçük abdest bozacak şekilde hasta olan birisinden Cuma namazı kılma yükümlülüğü düşer. Bu kişi tedavi ile iyileşmez ise, Cuma namazı yerine, o günlerin öğle namazlarını kılar.

OKU:   Eşler cemaat oluşturarak namaz kılabilirler mi?

Namazda sıvı necasetin el ayasından azı, katı necasetin ise 5 gramdan azı affedilmiştir. Fakat temizleme imkânı olduğu halde bilerek az da olsa necaset bırakmak mekruhtur. Bu ölçülerden çok necaset ise namazın sıhhatine mânidir.

Fakat hastalığı veya âcizliği nedeniyle temizleme imkânı olmayanlar için bu şart düşer.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir