Gusül ve abdest üzerine muhtelif sorular

Mavera rumuzlu okuyucumuz: “1- En hızlı gusül abdestini ne kadar sürede alabiliriz? Ve en az ne kadar su kullanabiliriz? Sabahları hızlı olamadığımız için sabah namazımız tehlikeye giriyor.

2- Vücudumuzda iğne ucu kadar kuru yer kalmadığından nasıl emin olabiliriz? Bu durum gusül abdestimi aldıktan sonra beni vesveseye sürüklüyor.

3- Gusül alma esnasında vücudumuzdan deri parçası koparmamız, bilerek veya bilmeyerek bir yaradan kan çıkması guslümüze zarar verir mi?”

Nihat Açıkel: “Namaz abdesti alırken başın dörtte birini mesh etmemiz gerekli. Ancak derinin ıslanması şart mı? Deri ıslanmazsa abdest kabul olur mu?”

Erbil Ak: “Şofbende ısıtılan sıcak su ile abdest alınır mı?”

 

1- Sabahları sabah namazının tehlikeye girdiği zamanlarda gusül abdesti almak durumunda olanlar gusül abdestini sadece farzlarına riayet ederek hızlıca alabilirler. Gusül abdestinin farzı bilindiği gibi; ağza, burna su vermek ve bütün bedeni kuru yer kalmadan yıkamaktır. Bu farz çok hızlıca davranılırsa iki üç dakikada yerine getirilebilir. Soyunmayı ve giyinmeyi de eklediğimizde en fazla beş dakikada sabah namazı kılabilecek şekilde hazırlanmak mümkün gözüküyor. Bu süre abdestten biraz fazlaca bir süredir. Dar zamanlarda uygulamaya değer.

Fakat şüphesiz esas olan saati erkene kurmak ve gerektiğinde gusül de yapabilecek bir zamanı bulacak şekilde uyanmaktır.

2- Gusül esnasında vücudumuzda iğne ucu kadar kuru yer kalmaması için vücudumuzu suyu döktükten sonra elimizle veya bezle ovmak yeterlidir. Ovduktan sonra vesvese yapmaya gerek kalmaz. Çünkü ovulan yerde kuru yer kalmaz. Nitekim Malikî mezhebine göre kuru yer kalmaması için vücudu ovmak da farz bulunmaktadır.

OKU:   Vesvese ile iman gider mi?

3- Kabuk bağlamış bir yaradan, kan çıkmaksızın kabuğun düşmesi abdesti bozmaz.

Kopan deri parçası eğer kan çıkmamışsa abdesti bozmaz. Bir yaradan bilerek veya bilmeyerek kan çıkması durumunda ise, abdest bozulur; fakat bu durum guslün sıhhatine zarar vermez. Yani vücuttan kan çıkmış olsa da gusül sahihtir; fakat böyle alınan gusül ile namaz kılınmaz. Namaz için yeniden abdest almalıdır.

4- Namaz abdesti almak için başın dörtte biri meshedilir. Suyun deriye geçmesi gerekmiyor. Suyun sadece saçlara teması yeterlidir. Derinin ıslanmaması abdestin sıhhatine zarar vermez. Suyun deriyle teması gusülde önemlidir. Gusülde derinin yıkanması şarttır. Fakat abdestte saça suyun teması yeterlidir.

5- Şofbenle ısıtılan sıcak su ile abdest alınır, gusül yapılır.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir