Namazda esnemek

Ali Yavuz:“Esnemek ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Namazdayken şeytanın vesvese vermek için bizi esnettiği söyleniyor. Peki, ‘Kur’ân okunan yere şeytan giremez’ sözü doğru değil mi? Bu konuda bizi aydınlatırsanız çok memnun kalırız.”

Kur’ân okunan yere şeytanın giremeyeceği ifadesi, şeytanın Kur’ân’ı sevmediğini kinaye ile anlatan bir sözden ibarettir. Yoksa şeytan öyle usturuplu giriyor, öyle ustaca iş yapıyor ki, Allah’a sığınmayan insan şeytanın ustalığı karşısında yenik düşebiliyor. Soldan giremediği zaman sağdan giriyor. İfsat edemediği kimseyi sûret-i haktan gözükerek bozmaya çalışıyor.

Anlatılır ki, Cüneyd-i Bağdâdî’nin şeytanı yirmi sene Hazret-i Cüneyd’e gelip gitmiş, onu aldatamamış. Nihayet bir gün Hazret-i Cüneyd’e:

“Yahu sen ne büyük velisin! Ne büyük kerâmet sahibisin! Ne azametli hallerin var; hiç şeytana aldanmıyorsun!” demeye başlamış.

Fakat Hazret-i Cüneyd şeytanı tanımakta gecikmemiş ve:

“Mel’un şeytan! Yirmi senede yapamadığını, nefsime riya vererek yirmi saniyede yapmaya kalkıyorsun! Defol, git!” demiş ve şeytanı kovmuş.

İnsan ölünceye kadar şeytan insanı terk etmiyor, insandan vazgeçmiyor. İnsanı ve amelini her halinde ifsat etmeye çalışıyor. Şeytanca yaklaşamazsa, sûret-i haktan gözükerek sinsice yaklaşıyor. Çünkü şeytan mü’min için “apaçık bir düşmandır.”1 Bunu unutmayacağız. Demek şeytan, Kur’ân okuyan kimseye de yaklaşıyor, namaz kılan kimseye de yaklaşıyor. Ve yapacağını yapmaktan bir an geri kalmıyor.

Bu sözden maksat, Kur’ân okuyan kimsenin ve namaz kılan kimsenin şeytanın şerrinden Allah’a sığınıyor olduğunu ifade etmektir. Allah’a sığınan inşallah korunur. Bununla beraber, kişi bir yandan ümidini kaybetmemesi ve ibadetine devam etmesi; diğer yandan kendisini şeytanın temas edemeyeceği bir sahile atmış gibi görmemesi ve duâyı, niyazı ve Allah’a sığınmayı terk etmemesi gerekiyor.

OKU:   Tövbeye adım adım yaklaşmak

Esnemenin şeytandan oluşu esnemenin bir gaflet halini gösterdiğine işarettir. Ve dikkatli olmaya çağrıdır. Yani insan kendini kurtulmuş görmemeli; dikkatli olmalı ve amelinden değil, sadece Allah’tan ümit etmelidir.

Ve unutmamalıdır ki, Allah, kendisinden ümit edeni yolda bırakmaz. Ama nefsine ve ameline güvenen yolda kalır.

Dipnot:

1- Yasin Sûresi: 60

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir