Bir okuyucumuz:“Çalıştığım yerde (sarf malzemesi) piller alınmış bir zaman sonra durduk yerde bitiyor; kullanıp yerine daha fazla değerde bozulmayan ve kullanılan bir şey koysak olur mu? Çalıştığım yerde kullanılmış kâğıt oluyor ve SEKA’ya veriliyor, bunları müsvedde olarak değerlendirebilir miyiz?”
MİLLET MALINI KORUMAK
Bu konuda fetvayı müftü değil, vicdan verir. Esas olan millet malını korumaktır. Hazret-i Ömer’in (ra) özel işlerinde millet malını kullanmadığı yolunda dikkat çekici hatıraları çok anlatılır.
Eğer siz kötüsünü kullanıp daha iyisini yerine koymak gibi bir ahlâk-ı haseneye sahip iseniz ve yarın mahşerde sorulduğunda alnınızın akıyla cevap verebilecekseniz mesele yok.
Ne var ki böyle de olsa görüntüye de dikkat etmekte fayda vardır. Yani sizi zahiren gören birisinin sizin aleyhinizde şahitlik edeceğini düşünün; su-i zan ve gıybetinizi yapmaya meydan vermemek de lâzımdır.
Sekaya verilecek kâğıtları müsvedde yapmak konusunda da aynı hassasiyet geçerlidir.
Bediüzzaman der ki: “Fert, mütekellim-i vahde olsa; müsamahası, fedakârlığı, amel-i sâlihtir. Mütekellim-i maa’l-gayr olsa hıyanet olur.”1
Yani kendi malından fedakârlık yapabilirsin ve müsamaha gösterebilirsin. Ama millet malından fedakârlık yapmak ve kamu malının çarçur edilmesine müsamaha göstermek hainliktir.
Dipnot:
1- Sünûhat, s. 20.
Benzer konuda makaleler:
- Devlet malı deniz değildir
- Bitaraf olan bertarafmı olur?
- Mahşerde âzâlarımızın konuşması
- Cünüp iken tırnak kesilebilir mi?
- Tevhid inancı ve “biz” ifadesi
- Namaz borcu olan teravih kılabilir mi?
- Abdestten sonra ıslak elleri başa sürmek
- Abdestin sıhhati
- Abdesten sonra ellerdeki ıslaklığı mesh etmek
- Su İçerken Dikkat edilmesi Gerekenler
- Abdest temizliktir, abdest nurdur…
- Gözümüz ve kulağımız sorumluluk demektir
- Kur´ân´ın yüksek değerleri
- Allah´ın birliği ve Kur´ân´daki “biz´´ ifâdesi
- Nemâ ödemelerini nerelerde kullanabilirim?