Abdullah Bey: “İktisat nedir? Dinimizde iktisat etmenin yeri ve önemi nedir?”
Sözlükte tutumlu olma, tasarruf, biriktirme, artırma, aşırılıklardan uzak durma, orta yolda olma, itidal üzere olma, uygun davranış ve hareket, ekonomik davranma mânâlarına gelen iktisat, dinimizin önemle üzerinde durduğu ve teşvik ettiği bir güzel davranış biçimidir, bir ahlâkî ve ekonomik güzelliktir.
İktisat cömertliğe, sehâvete, hayra, ikrama ters olmadığı gibi; cimrilik, pintilik, hısset ve mal tutkunluğu anlamlarında da değildir.
Kur’ân; iktisatlı ve tutumlu olmayı, aşırılıklardan kaçınmayı ve orta yoldan gitmeyi teşvik eder: “Eğer onlar Tevrat’ı, İncil’i ve Rablerinden onlara indirileni (Kur’ân’ı) doğru dürüst uygulasalardı, şüphesiz hem üstlerinden, hem de ayaklarının altından yerlerdi (yeraltı ve yerüstü servetlerinden istifade ederek refah içinde yaşarlardı).—Onlardan aşırılığa kaçmayan (iktisatlı, mutedil) bir zümre vardır; fakat çoğunun yaptıkları ne kötüdür!”1 Bir diğer âyette ise; “Onları sağ salim karaya çıkardığımız zaman bir kısmı orta yolu tutarlar”2 buyurulmuştur. Peygamber Efendimiz de (asm), “İktisad eden (tutumlu olan), aile belâsı çekmez”3 buyurmuştur.
“Yiyiniz, içiniz; fakat israf etmeyiniz”4 âyetinin tefsirinde yedi nüktede iktisadı işleyen ve iktisadı ders veren Bedîüzzaman Hazretleri, Kur’ân’ın iktisadı kesin bir dil ile emrettiğini, israftan kaçınmayı da açık biçimde yasakladığını bildirir. Bedîüzzaman’a göre, israf ve savurganlık şükre zıttır. Çünkü Allah’ın nimetlerini saçıp savurmak, onları hafife almak demektir. Oysa iktisat, yani tutumlu olmak, manevî bir şükürdür ki, Allah’ın nimetlerine karşı ticaretli bir hürmet ve saygı mânâsı taşımaktadır.5
Dipnotlar:
1- Mâide Sûresi: 66;
2- Lokman Sûresi: 32;
3- Müsned, 1/447;
4- A’râf Sûresi: 31;
5- Lem’alar, s. 143;
Benzer konuda makaleler:
- Dinimizde iktisat etmenin yeri ve önemi
- Önemli bir zenginlik kaynağı: İktisat
- İktisat nedir? Ne değildir?
- Sünnette iktisat etmek
- Lüks israf mıdır
- Bediüzzaman iâşesini nasıl temin etmiş?
- İktisat Risalesinde Yahudi milleti
- Bereket nedir, ne değildir?
- Sadakayı vermekte israf olmaması ne demektir?
- İsm-i Cevâd’ın ihsan ve iktisat sırları
- İsrafta hayır olmadığı gibi; hayırda da israf yoktur
- Sadaka israf olmaz
- Ev kredilerinin durumu nedir?
- Bediüzzaman sevad-ı azamı nasıl yorumlamıştır?
- Gusülde ve abdestte sünnet-i seniyyeleri icra ve ihya etmek