Şanlıurfa’dan Yasemin ULUÇ: “Gazetelerde yayınlanan köşe yazılarında kişilere ya da kurumsal alanlara yönelik eleştiriler gıybet sayılır mı?”
İnsanların kişilik haklarına haksız yere, delilsiz, yargısız ve sû-i zanna dayalı olarak yapılan ithamların, nerede ve ne şekilde yapılıyor olursa olsun, gıybetten hissesi vardır. Fakat halk içinde yapılan bir yanlışın, yine halk içinde bir gazetede veya başka bir yayın organında, kişilik hakkına dokunulmadan eleştirilmesi, olumlu veya olumsuz yanlarının tartışılması caizdir. Burada gıybetten kaçınmak için şu hususlara dikkat edilmelidir: 1- Kişilik hakkına saygı duymak, 2- İtham ihtiva etmekmek, 3- Zanlarla hareket etmemek ve kesin bilgiye dayanmak, 4- Kişiyi değil, yanlışı eleştirmek. 5- Eleştirilen yanlışın halk içinde ve kamuya açık alanlarda yapılmış olması.
Öyleyse bu çerçevede gıybet olan ve yapılmaması gereken: Yanlış sahibinin gizlediği ve halk içinde/ kamu önünde yapılmamış gizlilik dereceli bir yanlışı, sahibini itham ederek gündeme taşımaktır.
Benzer konuda makaleler:
- Kefareti zor bir kul hakkı: Gıybet
- Gıybet dinlemek
- Gıybet ve hüsn-ü zan
- Gıybet ile Kul hakkı
- Gıybet dolayısıyla helâllik istemek
- Gıybet konusunda makbul bir tövbe
- Sinsi bir tuzak: Gıybet
- Gıybete dikkat!
- Gıybet ve hüsn-ü zan
- İftira ve gıybet
- Su-i Zanda bulunmanın günahı nedir?
- Müslümanın kusurları arkasından konuşulmaz!
- Köpek beslemek
- Mü’minin onuru korunmuştur
- Gıybetin kefareti