Erhan Bey: “Erkek boşanmayı istemiyor, fakat kadın boşanmak için mahkemeye başvuruyor ve mahkeme eşleri boşuyor. Bu durumda boşanma gerçekleşmiş sayılır mı? Yoksa bu durumda bile erkeğin ‘Boş ol’ demesi gerekiyor mu? Kadın bundan sonra başka bir erkekle evlenebilir mi? Evlenirse ne olur? Evlenmek için ne yapması gerekir? Sorunun bütün şıklarına cevap verirseniz çok memnun ve müteşekkir oluruz. Çalışmalarınızda başarılar dileriz. Allah sizden razı olsun.”
Boşanmak için mahkemeye başvuran taraf zaten bir irade ortaya koymuş olmaktadır. Diğer tarafın iradesini de hâkim soruyor. Mahkemeye başvuran eğer kadın ise, hâkim erkeğe boşama iradesinin olup olmadığını soruyor. Erkek irade beyanında bulunduğu takdirde hâkim boşuyor, aksi takdirde boşamıyor. Hâkim sorduğunda boşama yönünde irade beyanında bulunan erkek, bu beyanla eşini dinen de boşamış sayılıyor. Erkek boşanmak istemiyorum dediğinde ise zaten hâkim boşamıyor.
Demek oluyor ki, hâkimin adalet ölçülerinde verdiği karar, dinen de geçerlidir. Bu durumda erkeğin ayrıca “boş ol” demesine gerek kalmıyor. Ve kocanın bir boşama hakkı gerçekleşmiş oluyor. Bu durumda kadın ve erkek artık serbesttirler. Bu “bir” boşamadan sonra dilerlerse barışırlar ve birbirlerine tekrar dönerler. Dilerlerse tamamen ayrılırlar ve her birisi başka birisiyle yeni bir evlilik yapar.
Benzer konuda makaleler:
- Resmi nikahlı boşanmış olan bir kişi, dinende boşanmış sayılır mı?
- Zekât üzeri
- Mehir farz mıdır, sünnet midir?
- Evlilikte iki eşit hak: Mehir ve boşanma
- Anlaşmalı boşanma
- Erkek ölen hanımın cesedine bakabilir mi?
- Kur´ân´da erkeğin hükümranlığı söz konusu mudur?
- Kocası ölmüş kadının evlenmesi
- Boşanmada doğru adım nedir?
- Cenaze yıkamak
- Velîsiz nikâh olmaz!
- Tanışma sürecindeki sınırlar
- Ramazan ayında evlenmenin dinen bir sakıncası var mıdır?
- İslâm Dininde mehir
- Boşanmada nezaket usûlü