Muammer Asar: “1- Teravih namazında yirmi rekâta toptan niyet mi edilir, yoksa her selâmdan sonra yeniden niyet mi edilir? 2- Teravih namazında Hanefi imama Şafii birisi uyabilir mi?”
1- Teravih namazına baştan bir kere niyet etmek yeterlidir. Her selâmdan sonra dilimizle yeniden niyet etmeye gerek yoktur. Artık baştaki niyetten sonra, kalben teravih kılıyor olduğumuzu kabul ve tasdik etmemiz niyet sayılır.
2- Ülkemizde Hanefiler ile Şafiiler iç içe yaşıyorlar. Şafiilerde nafile namaz dört rekât kılınmıyor. Mezhep buna cevaz vermiyor. İkişer rekâtlı kılınması gerekiyor. Hanefi mezhebinde ise dörder rekât kılınabiliyor, ikişer rekât kılmak ise efdal bulunuyor. Bu açıdan arkasında Şafiî mezhebinden cemaati olduğunu bilen bir imamın teravih namazlarını mutlaka ikişer rekâtta bir selâm vererek kıldırması gerekiyor. Aksi takdirde dörder rekâtta bir selâm verirse, Şafii mezhebinde bulunan cemaat sıkıntıya giriyor. Zaten ikişer rekâtta bir selâm vermek Hanefi mezhebinde de efdaldir. Bu efdaliyet çerçevesinde teravihleri kıldırmalı ve Şafii mezhebindeki cemaatin doğru ibadet hakkına yardımcı olunmalıdır. Önceki yıllarda Diyanetin imamlara teravihlerin ikişer rekât kıldırılması konusunda bir genelgesi olduğunu hatırlıyorum. Bunu unutan ve ‘Çoğunluk dört istiyor’ diye dört kıldırmaya devam eden bazı imam arkadaşların olduğu kulağıma geliyor. Unutulmaması lâzım ki, bu bir ibadettir. Bir kişi de olsa, buna kulak vermeli ve zaten kendi mezhebinde de bulunan efdaliyet ölçülerini gözetmelidir.
Eğer Hanefi imam bu hususlara dikkat gösterirse, arkasında Şafii birisinin namaz kılmasında hiçbir sakınca yoktur.
Benzer konuda makaleler:
- Kazası olanın teravih kılması
- Kaza namazı olanın, teravih namazı kılması
- Namaz borcu olan teravih kılabilir mi?
- Namazda mezhebi farklı bir imama uyulur mu?
- Teravihin hükmü
- Ramazan gecelerinin sünneti: Teravih namazı
- Gecelerimizin sünneti: Teravih Namazı
- Teravih namazıyla ilgili bazı hususlar
- Namaz kıldırma yükümlülüğü
- Teravih vakti
- Teravih namazı sekiz rekat kılınır mı?
- İbadet farklılıkları ve uyum problemi
- İkinici defa kılınan namazın hükmü
- Terâvih namazı
- Cemaat namazında tamamlama