Kardeşe veya kardeş çocuğuna zekât verilir mi?

“Bir miktar zekâtımız var; kardeşimin çocuğu da okuyor. Kardeşe veya kardeş çocuğuna zekât verilir mi?”

Zekât, bakmakla yükümlü olduğumuz astlarımıza ve üstlerimize verilmez; fakat yanlara verilir. Yani çocuklarımıza, torunlarımıza, eşimize, anne ve babamıza, dede ve ninemize zekât veremeyiz.

Fakat bu silsilenin dışındaki yakın akrabalarımıza öncelik sırasına göre zekât verebiliriz. Zekât verirken muhtaç olan en yakınımızdan başlamamız sünnettir. Zekât verebileceğimiz silsileyi yakından uzağa doğru sıralayacak olursak: Muhtaç ve fakir olması durumunda, erkek ve kız kardeşlerimiz, kardeş çocuklarımız (yeğenlerimiz), hala, dayı, teyze ve amcalarımız veya bunların çocukları, komşularımız, iş arkadaşlarımız, mahalle ve belde sakinleri ve sâir Müslümanlar bizim vereceğimiz zekâttan öncelik sırasına göre hissedâr olabilirler.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print
OKU:   Zekâtın kazası olur mu?

4 comments

  1. Kardeşim hiçbir bedeni sorunu olmasına karşın çalışmıyor kredi kartlarıyla alkol iddaa oynuyor .benden zekat istedi sitenizde kardeşe zekat verilebilir fetvasını okumuş bunu örnek gösteriyor. verilebilirmi. Eger verilemez ise lütfen sitenizde verilememe şartlarının altını çizerek yayınlayın

  2. Ben zekatımı öğrenci ve müşkül oldukları için yiğenlerime verdim kabul olurmuş yani caizmi halalarıyım saygılar

  3. selamun aleykum bi abi evli olmayan okuyan kız kardeşine bakmakla yükümlümüdür

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir