Denizli’den Nihat Aydın: “Meşveret disiplini ve müeyyidelerinin uygulaması hakkında bilgi verir misiniz?”
Sünnet olan, bir meseleyi meşveret etmektir. Bir mesele eğer, meşveret edilerek yürürlüğe konuyor veya meşveret edilerek yürürlükten kaldırılıyorsa, bundan tedirgin olmaya hiç gerek yok.
İş veya hizmet motivasyonunu sağlamak ve hizmet heyecanını sürekli kılmak için meşveret heyetince alınan kararların uygulanması, tedbirlerin görmezden gelinmemesi, bunun takipçisi olunması, bu konuda meşveret heyetince kendisine görev verilen kimselerin, her türlü zorluğa rağmen görev konusu olan meselenin takibinde sebat etmeleri görev ve hizmet ahlâkının gereğidir.
Fakat gözden kaçırılmaması gereken husus: Görev esnasında kırıcı ve rencide edici olmamaya azami özen göstermektir. Her hal ve şartta uhuvvet düsturlarını ön plana almak ve arkadaşlarımızı, hataları var diye keremli ve izzetli davranışlarımızdan mahrum bırakmamak lâzım.
Bu konuda gösterilebilecek en kâmil davranış: Meşveret kararını nazik bir üslûpla, sevgi ve saygı ölçüleri içinde hatırlatmak, bunu önemsemek; fakat bundan sonra söz konusu cezai müeyyidenin muhatapça algılandığından ve gereği gibi yerine getirileceğinden emin olmaktır. Görev alan kimselerin kırıcı ve rencide edici bir üslup içinde olmamaları, kaş yapayım derken göz çıkarmamaları daha doğru olur.
Benzer konuda makaleler:
- Meşveret prensipleri
- Meşveret ve sadakat imtihanı
- Meşveret, telâhuk-u efkâr zeminidir
- Kur’ân’da meşveret örneği var mıdır?
- Kur’ân’da bir meşveret örneği
- Annemin rızâsını almadan gidebilir miyim?
- Boza ve kefir caiz midir?
- Meşveretsiz attığımız adımdan sorumluyuz
- Siyasi tercihte meşveretin önemi nedir?
- Başkalarının Kusurlarını Görmek
- Sosyal ilişkilerimiz
- İtalyan restorantı
- Tanışma sürecindeki sınırlar
- Sünnette cömertlik, öfke, sözünde durmak
- Meşveretin vazgeçilmez önemi