İnsülin orucu bozar mı?

İskenderun’dan Mehmet Özyurt: “İnsülin orucu bozar mı?”

Vücuda zerk edilen şeylerin orucu bozup bozmaması meselesinde ulema ihtilâf etmiştir. Şüphesiz ihtilafta rahmet vardır. Dinin genişliğini ve zenginliğini gösterir. İmam-ı Azam’a göre, vücudun içine giren ve kaybolan her şey –hangi yol ile girmiş olursa olsun- orucu bozar. Kendisine iğne vurduran ve iğne ile vücuduna ilâç zerk edilen kişinin de orucu bozulmuş olur. Çünkü bu ilâç vücuda yayılmıştır ve vücut bundan faydalanmıştır.

Şafiilere göre ise, ağız, burun, kulak ve alt (ön ve arka) deliklerin dışında ya da mideye, boğaza veya beyne ulaşan açık bir yaranın dışında her hangi bir yol ile vücuda giren şeyler orucu bozmaz. İmam-ı Azam’ın talebelerinden İmam-ı Ebû Yusuf ile İmam-ı Muhammed de bu görüştedirler. Bu görüşe göre iğne, aşı ve insülin gibi vücuda zerk edilen mayiler orucu bozmaz.

ŞÜPHELİDEN KAÇINMAK

Fakat ihtilâflı durumlarda şüpheli şeylerden kaçınmak en doğru olanıdır.

Öte yandan hastaların oruçtan muaf olduklarını, iyileşmeyen hastaların oruç yerine fidye verebileceklerini, gün içinde oruçlarını açmak zorunda kalan hastaların daha sonra sadece gününe gün kaza etmekle yetineceklerini biliyoruz.

Diğer taraftan, günümüzde 24 saat etkili insülinin bulunduğu da bir vakıa. Yani insülin kullanan ve oruç tutmak isteyen bir Müslüman’ın sahurdan önce veya sonra –imsak girmeden- insülin alarak gün boyunca artık insüline ihtiyaç duymadan orucuna devam etmesi de mümkün bulunuyor.

OKU:   Oruç Borçları

Dolayısıyla hiç ihtilâflı ile amel etmeye gerek kalmadan, eğer mümkünse insülinimizi akşamdan alıp oruca devam edebiliyorsak daha emin bir caddeden yürümüş oluruz.

Eğer gündüz insülin almak zorunda isek, iki durumumuz var demektir:

1- Bu konuda verilmiş yukarıdaki fetva ile amel etmek. Yani insülinin orucu bozmadığını kabul ederek insülini kullanmak ve orucuna devam etmek.

2- Orucu kazaya bırakmak veya fidyesini vermek.

Unutmayalım ki, Kur’ân hasta olanlara ve tedavi sürecinde bulunanlara orucu erteleme veya tamamen tutmama ruhsatı tanımıştır.1 Çünkü hasta olanlar için orucun sıkıntı ve zorluk verdiği bir gerçektir. Oysa “Allah sizin için kolaylık ister; zorluk istemez.”2

Dipnotlar:
1- Bakara Sûresi, 2/184.
2- Bakara Sûresi, 2/185.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir