Haksızlığa uğrayınca doğru tavır göstermek

Av. Emine Yılmaz: “Haksız kaynana bedduâsı ile ilgili doğru tavır nasıl olmalıdır?”

İnsanlar yaratıldığı günden beri haklılık ve haksızlık var olup geldi. Hiçbir gün ne haklılık eksik oldu yeryüzünden, ne de haksızlık! Çünkü insanlar çetin bir imtihan yaşıyorlar! Yaptıklarıyla, ettikleriyle Allah’ın huzuruna gitmeye hazırlanıyorlar. Hâlbuki kimi zaman insanlar bunu hesaba katmadan uğradıkları haksızlığın hesabını kendileri sormaya kalkabiliyorlar. Kendileri sormaya kalktıkları zaman da adalet oradan gidiyor! Oraya öfke ve gazap geliyor. Ardından cinayetler!… Çünkü işe şeytan karışıyor. His ve heva karışıyor. Kin ve nefret karışıyor. Bu durumda, bir haksızlığa uğrayınca, uğradığımız haksızlığın hesabını soracağız ve adalet edeceğiz diye yola çıkıyoruz, kendimizi Allah’ın hoşuna gitmeyen başka bir haksız tavır içinde buluveriyoruz. Bu durumda da haksız duruma biz geçiyoruz!

Peygamberler de haksızlığa uğradılar, zulme uğradılar. Ama sabırda, tevekkülde, Allah’a teslimiyette ve insanları incitmemekte bütün dünyaya rehber oldular. Hazret-i Yusuf kardeşleri tarafından haksız yere kuyuya atılıp ölüme terk edilmişti. Akşamleyin sahte kan bulaştırılmış gömleğini babalarına getirdiler. Ve: “Ey babamız!” dediler, “Biz yarışmak üzere gittik; Yusuf’u da eşyamızın yanına bıraktık, derken onu kurt yemiş; fakat senin bize inanmayacağından korkuyoruz!” diyerek ağladılar. Yakup Aleyhisselâm bunun bir düzenek olduğunu, oğullarının yalan söylediklerini, Yusuf’un başına haksız bir belâ sardıklarını, belki de canına kast ettiklerini anladı. Ama Allah’a sığınmaktan ve Allah’tan sabır dilemekten başka çare bulamadı. Şöyle dedi: “Hayır! Nefisleriniz sizi aldatıp böyle bir işe sürükledi. Artık bana düşen, güzel bir sabırdır. Yalanlarınıza karşı da ancak Allah’a sığınırım!”1

OKU:   İman etmemiş birisi cennete gider mi?

Yakup Aleyhisselâm oğullarının bilerek ve kurgulayarak yaptıkları bu facianın dehşetinden Allah’a sığınmış, ama çok üzüntüden gözlerini kaybetmişti. Bir gün bir komşusu:

“Ey Yakup! Kederinden eriyip tükenip gittin! Nedir bu çektiklerin? Nedir bu başına gelenler?” diye sorduğunda Yakub Aleyhisselâm:

“Zaman uzun, üzüntülerim çok!” demişti.

Yüce Allah şöyle vahyetti:

“Ey Yakub! Beni yarattıklarıma şikâyet mi ediyorsun?”

Yakub Aleyhisselâm tövbe edip, mağfiret dileyince Cenâb-ı Allah: “Seni bağışladım!” buyurdu.

Yakub Aleyhisselâm bundan sonra derdini soranlara:

“Ben derdimi ve hüznümü ancak Allah Teâlâ’ya şikâyet ederim” derdi.2

Peygamber Efendimiz (asm) işkencelere ve hakaretlere uğradığı Mekke günlerinde kimseye bedduâ etmedi. Taif dönüşünde kendisini taşlayıp mübarek ayaklarını kanatan Taif halkını helâk etmek üzere gelen meleklere, “Ben rahmet için gönderildim. Umulur ki onların sulbünden Allah’ın dinini anlayan nesiller yaratılır!” diyerek Taif halkının helâkine razı olmadı ve geri gönderdi.

Asrımızda bir peygamber takipçisi olan Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri de işkence, zulüm ve haksızlıklar içinde geçen ömründe bir defa olsun kendisine haksızlık ve işkence yapanlara bedduâ etmedi. Hatta son vasiyetlerinden birinde dedi ki: “Eğer Risâle-i Nur’u tenkit fikriyle tetkik eden adliye memurları, imanlarını onunla kuvvetlendirip veya kurtarsalar, sonra beni idam ile mahkûm etseler; şahit olunuz, ben hakkımı onlara helâl ediyorum.” 3 Keza Bediüzzaman hapishanede, zehirlenerek, ölüm döşeğinde iken, fırsat bulup ziyaretine varabilen bir talebesine şöyle demiştir:

“Ölürsem, dostlarım intikamımı almasınlar.” 4

Bütün bu örnekler çok yüksek örnekler hiç şüphesiz. Bizimkisi birbirimizin çok yakınlarında bulunan aile içi bireylere karşı (annemiz, babamız, eşimiz, çocuklarımız, kayınvalidemiz, kayınpederimiz… vs.) anlayışlı olmak, zulümleri olduğunda katlanmak, haksızlık yaptıklarında sineye çekmek, yüzümüze tükürdüklerinde yağmur saymak, bedduâ ettiklerinde sesimizi çıkarmamak ve bütün bunlarda yukarıda çok azına işaret ettiğimiz rehberlerimizde olduğu gibi Allah’a sığınmak, Allah’a havale etmek, Allah’tan sabır dilemektir. Aile içi huzursuzluğu körükleyecek ve kışkırtacak davranışlardan kesinlikle kaçınmaktır. Bizim de imtihanımız budur! Bunu başarabilirsek Allah yanında kazanan biz oluruz. Aksi takdirde bizim de vereceğimiz bir sürü hesap olur. Çünkü bizim hak arama adına yaptığımız çoğu şeyler, gerçekte hak ve adalet değil, onunkilere benzer şekilde bizim de bilmukabele yaptığımız haksızlıklardan başka bir şey olmayacaktır.

DUÂ

Ey Hakîm-i Rahim! Bize hakkı, hikmetli kitabı ve güzel dini verdiğin gibi, muâmelelerimizi hakka, hikmete, adalete ve merhamete muvafık kıl! Davranışlarımızı haktan, hukuktan, ilişkilerimizi muhabbetten, duygularımızı merhametten, kuvve-i akliyemizi hikmetten, kuvve-i şeheviyemizi iffetten, kuvve-i gadabiyemizi adaletten uzak kılma! Âmin!

Dipnotlar:
1- Yusuf Sûresi: 16, 17, 18.
2- Yusuf Sûresi: 86; Taberi, Tefsir, 13/16.
3- Şûâlar, s. 331.
4- Tarihçe-i Hayat: 472.

OKU:   Eğer dilemezse halimiz nice olur?

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

10 comments

  1. Hazmedemediğim bir haksızlık yaşadım ve çok kötüyüm. Bu paylaştığınız örnek yazı çok iyi geldi. Bir kez daha anladım ki huzur çare metanet İslamda.. Allah razı olsun..

  2. Allah Razı olsun. Haksızlık karşısında susan şeytandır diyenler Kafamı yiyip bitirdiler. Bana yapılanlara dayanamıyordum. Kimseye anlatamıyorum diye de daralıyordum. Belli ki en iyisi böyleymiş.

  3. Sanırım ben geç kaldım bu yazıyı okumakta kalktım kendim hakkımi aramaya çalıştım ne oldu sifira sifir elde var sifir haklı iken haksız oldum😟😟😟

    1. Bende aynı durumdayım 😢yapmamalıydım keşke çok pişman oldum😞hakkı Allah a havale etmeliydim

  4. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır demiş peygamber efendimiz s.a.v sizin yazılarınız biraz yanlış geldi bana dua kısmı hariç

  5. Böyle diyoruz da susmak hiç birsey yapmamak.haksızlık edenlere ezmeye calışanlara meydan bırakmak olmaz mı.tabiki bunlar bi imtihan ama boyun egerekte yapılan haksızlıgın önüne nasıl geçicez?????

  6. Ben bir iş yerinde sekiz yıl çalıştım. sonra işveren vefat etti yerine eşi geldi. sonra beni haksızlıkla işten yıldırdı ve ayrılmak zorunda kaldım. çok büyük haksızlığa uğradım. tazminatda alamadım. o kadına ve sekiz yıl beraber çalıştığım iş arkadaşıma hakkımı helal etmiyorum. ALLAH SORSUN. ALLAH’A HAVALE ETTİM.

  7. Bazen düğümlenirsin… enn emek verdiklerin tarafından yerle bir edilirsin… bende diyorum ki… ibrahim a.s babasını bırakıp gitti… mekkeden medineye göç edildi…çoğu sahabe eşlerini terketti… islâm ancak adaletle yaşanıyor. Ufak tefekleri geçtik… bazen hicret vaktidir… yürekleri bi kendi cehaletine bırakma vaktidir… meyvesi olmayan ağaçtan meyve, çiçeği olmayan ağaçtan çiçek ummakla… nice çiçekler nice meyvelerden kendimizi men etmek… zulme susmakla zulmü sürdürmek gibi bir durum da da kendimizi toparlayıp Allah’ın rahmetine kendimiz kavuşmalıyız…

  8. 23 yaşındayım ve bugün doğum günüm. Yine Allah’a Rabbime sığınıyorum. bugün bile bana ailesizliğimi yüzüme vuranlardan kimsesizliğimle beni ezmeye çalışanların şerrinden rabbime sığınıyorum. Ama şunu da merak ediyorum gerçekten hiç bir kul yaşattığını yaşamadan gitmeyecek mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir