Cennet annelerin ayakları altındadır

Kocaeli’nden Mehmed Hanifi Tepe: “Cennet annelerin ayakları altındadır” sözü hadis midir? Hadis değildir diyenler var. Doğrusu nedir?”

EN FAZLA İYİLİĞİ HAK EDEN KİMDİR?

“Cennet annelerin ayakları altındadır.”1 sözü, ümmetin şeyhul-hadis unvanı ile tanıdığı ünlü hadis âlimi Celâleddin es-Süyutî’nin hazırladığı Cami’ü-s-Sağîr adlı eserde geçen sahih bir hadistir. Celâleddin es-Suyutî’nin yetmiş defa uyanık iken Peygamber Efendimiz (asm) ile görüştüğü ve rivayet ettiği hadislerin doğruluk ve sıhhat derecesini ona sorup doğrulattığı, Bediüzzaman’ın ifadesiyle, “ehâdis-i sahihanın elmaslarını, sair sözlerden ve mevzuattan tefrik ettiği” ümmetçe biliniyor.2 Bir hadisin sıhhatini Kur’ân ve diğer hadislerle olan anlam bütünlüğü açısından test ederek anlamak da mümkün. Ebû Hüreyre radiyallahü anh bildirmiştir: Bir gün bir adam geldi ve Resûlullah Aleyhissalâtü Vesselâm’a sordu: “Ey Allah’ın Resûlü! İnsanlar içinde iyi muâmele etmeme en fazla lâyık olan kimdir?”

Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm: “Annendir!” buyurdu. Adam: “Sonra kimdir?” dedi. Resûlullah (asm): “Annendir!” buyurdu. Adam: “Sonra kimdir yâ Resûlallah?” dedi. Peygamber Efendimiz (asm): “Annendir!” buyurdu. Adam yeniden: “Sonra kimdir?” dedi. Allah Resûlü (asm) ,“Sonra babandır!” buyurdu.3

Resûlullah’ın (asm) dilinde anneler babalardan üç kat daha fazla iyi davranış görmeye lâyıktırlar.

ANNELER FEDAKÂRDIRLAR

Anneler fedakârdırlar. Anneler evlâtlarına en yakın dostturlar. En sıcak arkadaştırlar. En doğru yoldaştırlar. En içten derttaştırlar. Anneler fazîletlidirler, ihlâslıdırlar, samîmidirler. Allah için severler, Allah için şefkat ederler, Allah için merhamet ederler, Allah için acırlar, Allah için tahammül ederler, Allah için sabrederler, Allah için râzı olurlar, Allah için duâ ederler, Allah için evlâtlarının hep yarınlarını düşünürler ve evlâtları peşinde Allah için uykuları kaçar!  Öyleyse evlât annesinden nasıl bir davranış görürse görsün, -hoşuna gitse de, gitmese de- annesine karşı sırf Allah için iyi davranmalıdır, nezâketi, nezâheti, inceliği, yumuşak ve tatlı sözlülüğü asla elden bırakmamalıdır. Anneler karşılıksız severler. İyi günde ve kötü günde, mutlulukta ve hüzünde, sevinçte ve üzüntüde,  kıvançta ve acıda, evlât saygı göstersin veya göstermesin,  evlât sevsin veya sevmesin, anneler adetâ evlâtları için vardırlar. Karşılıksız sevgilerini yalnız evlâtlarına özgü kılarlar. Evlâtların tek gizli göz yaşı dökenidirler.

OKU:   Cennetin en düşük mevkîsi

Öyleyse evlât, annesinin bir dediğini iki etmemeli, annesine “Öf!…” dememeli, “Öf!…” dedirtmemeli, annesine saygıda ve sevgide kusur etmemelidir.

Kur’ân’ın şu tavsiyesini kalbine altın yazı ile yazmalıdır: “Rabbin şunu da emretti: Ondan başkasına ibâdet etmeyin. Anne ve babaya da iyilikte bulunun! Onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına erişecek olursa, onlara sakın ‘Öf!..’ deme, onları azarlama, onlara güzel söz söyle! Onlara merhamet ve tevâzû kanadını ger ve ‘Ey Rabbim! Nasıl onlar beni küçükken besleyip büyüttülerse, Sen de onlara öylece merhamet buyur!’ de.”4

KUR’ÂN ANNELERİ HİMAYE EDİYOR

Anneler şefkat meleğidirler. Anneler çilekeştirler. Anneler evlâtlarının bir gülümsemesine bütün sıkıntılarını unuturlar. Bundandır ki, anneleri doğrudan Kur’ân himaye ediyor.

Buyuruyor ki: “Biz insana, anne ve babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu zaaftan zaafa düşerek taşıdı! Sütten kesilmesi de iki yıl sürdü. ‘Önce Bana, hemen ardından annene ve babana şükret. Dönüşün ancak Banadır.’ dedik.”5

Annelerin dilinde duâsında dünyanın genişliği, bereketi; kalbinde, niyazında âhiretin huzuru ve mutluluğu gizlidir. Annelerin elinde, ayağında âhiretin ebedî saadeti gizlidir. Bundandır ki, Peygamber Efendimiz (asm); “Cennet annelerin ayakları altındadır.”6 buyurmuştur. Annelerin gönlünde Allah’ın rızası gizlidir. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm), “Anne-babasını razı eden, Allah’ı razı etmiştir! Anne babasını kızdıran Allah’ı kızdırmıştır!”7 buyurmuştur.

Anneler, dünyada iyilik yapmayı hak eden en değerli varlıklardır. Üstad Bedîüzzaman Hazretlerinin ifadesiyle; “Eğer âhiretini seversen, işte sana mühim bir defîne! Onlara hizmet et! Rızâlarını tahsil eyle! Eğer dünyayı seversen, yine onları memnun et ki, onların yüzünden hayatın rahatlı ve rızkın bereketli geçsin! Eğer rahmet-i Rahmân istersen, O Rahmân’ın vedîalarına ve senin hânendeki emânetlerine rahmet et!”8

OKU:   Allah´ın çağımıza hitap eden mesajlarını doğru okumak

Anneler şüphesiz bir güne sığmaz. Her gün annelerindir en özel günüdür. Bu vesileyle, bütün annelere en derin saygılarımızı iletiyor; bütün annelerin Anneler Gününü tebrik ediyoruz.

Dipnotlar:

1- Câmiü’s-Sağîr, 3/902 (H. No: 1934).
2- Mektubat, s. 114.
3- Riyâzu’s-Sâlihîn, 316.
4- İsrâ Sûresi: 23, 24.
5- Lokman Sûresi: 14.
6- Câmiü’s-Sağîr, 3/902 (H. No: 1934).
7- Câmiü’s-Sağîr, 4/1535.
8- Mektûbât, s. 252.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir