Hüseyin Bey: “Yurt dışı kurbanlarında ucuz fiyat ibadet için sorun teşkil eder mi? Yurt içi ile aynı fiyat verilmesi gerekir diyenler var.”
SEVABINI KATLAYAN BİR FIRSAT DOĞUYOR
Bu günlerde gazetemiz Yeni Asya’da bu çağrıyı sık okuyorsunuz:
“Afrika’daki muhtaç ailelere uzattığımız ele yardım etmek ister misiniz?”
Kurban ibadeti zaten tamamıyla başkalarını önceleyen bir ibadet! Kesiyorsunuz; yediriyorsunuz veya dağıtıyorsunuz. Böylece kesiminden tüketimine kadar her ayrıntısı ibadet olan bir süreç yaşıyorsunuz.
Yurtdışı kurbanına katılmak ve zaten özünde diğerkâmlık bulunan kurbanı daha muhtaç olanlara tahsis etmek ise kelimenin tam anlamıyla gıbta edilecek bir ibadet anlayışıdır!
Fiyatın ucuz oluşu bu ibadeti daha kolay hale getiriyor. Bu daha iyi! Yurt içinde bir kurban keserken, aynı fiyata yurt dışından dört kurban kestirme imkânı oluyor böylece. Bu daha iyi! Endişeye mahal yok! Bilâkis, sevabı katlayan bir fırsat doğuyor.
Derdimiz, daha fazla sevap almak değil mi? Hem de daha ucuza…
O halde? Düşünmek bile abesle iştigaldir!
Yurt içinde daha pahalıya kestirip et almaktansa, yurt dışında daha ucuza kestirip daha fazla sevap almak gerçekten akıllıca bir iştir.
Kurbanda esas olan para değil, Allah rızası için kurbanlık hayvanı almak ve Allah rızası için kanını akıtmaktır. Fiyatının kaça alındığının önemi yoktur. Hile ve aldatma olmaması ve doğru bir ticaret yöntemiyle alınmış olması yeterlidir. Ülkeler arasındaki para değerlerinin farklı oluşu, hayvan fiyatlarına farklı yansıyabilir. Arzî bir hadisedir. Bunda bir problem yoktur.
Hatta bu farklılıktan istifade ile –yukarıda ifade ettiğimiz gibi- bir hayvan yerine birden fazla hayvan kestirerek, aynı paraya daha fazla sevap alma imkânı da doğmuş oluyor. 1000 TL’ye bir kurban yerine dört kurban! Bir ibadet yerine dört ibadet! Sevabı inşallah en az dörde katlıyor.
Bu sistemle yurt dışı kesimi için verilen numaraya para yatırmak suretiyle adak kurbanı olsun, akika kurbanı olsun, Kurban Bayramı kurbanı olsun, vekâlet yoluyla kestirilebilir.
Yıllardır niyetlenip kestiremediğimiz adak, akika gibi kurbanları böylece hepsini birden çıkarma imkânı doğmuş oluyor.
Hem kurban, hem sadaka olarak inşallah makbul olur.
Benzer konuda makaleler:
- Afrikalı kardeşlerimize kurban bağışı
- Kurban bayramı hazırlıkları
- Kurban kesemeyen kimse günahkâr olur mu?
- Kurbanlık hayvan alınırken
- Adağının ne olduğunu unutan kişinin yapacakları
- Kurban bayramına doğru
- Topal hayvan kurban olur mu
- Maaşlı ama borçlu kişinin kurban ibadeti
- Adak, para olarak verilebilir mi?
- Kurban adağı
- Kurbanlık alırken
- Kurbanlıklar görücüde
- Kurban hisseleri
- Adakta şart olan nedir?
- Kurban hissesine adak veya akika niyetiyle girmek