Vitir namazı hakkında

Hakan Orak: “1- Sünnete uygun olması niyetiyle Vitir namazını yatsıdan sonra hemen kılmayıp teheccütten sonraya bırakıyorum. Teheccüde kalkamayınca ise vacip olan Vitir namazını kaçırmış oluyorum. Vitir namazı kaza edilir mi? 2- Teheccüde kalkamayacağımı düşündüğüm zaman yatsıdan sonra kılıyorum. Bu durumda teheccüde kalkarsam teheccütten sonra sünnete uygun olarak Vitir kılamıyorum. Soru: Vitir namazı iki defa kılınabilir mi?”

1- Vitir namazı vacip olduğundan zamanında kılınamayınca kaza edilir. Fakat iş yorgunluğu veya yoğunluğu sebebiyle gece kalkıp kılınma ihtimali bulunmadığında yatsı namazının ardından kılınması sünnete aykırı değildir.

2- Vitir namazı yatsının ardından kılınmışsa, o inşallah sahihtir. Geceleyin teheccüd için kalkıldığında yeniden vitir kılmaya gerek yoktur. Bu durumda sadece teheccüd kılınır.

Ne var ki, vitir namazının kâmil yeri teheccüdün ardından kılınmasıdır. Nitekim esasen üç rekât kılınan vitir namazının ilk iki rek’âtı teheccüd namazını karşılıyor. Son bir rek’âtı da vitir namazıdır. Yani esasen teheccütle vitir birleştirilmiş oluyor.

Bununla beraber; vitir öncesinde teheccüd namazını, duruma göre, 2 veya 2+2’şer, yahut 2+2+2’şer rekât …ilâvelerle arttırmak şüphesiz faziletlidir. Arttırılan teheccüd namazı ile birlikte vitir namazını mümkünse gece kalkıp kılmak, mümkün değilse yatmazdan önce mümkün olan en son vakitte kılmak, bu da mümkün olmadığında yatsı namazından sonra kılmak gerekir ve o gece için bu inşallah yeterlidir. Her geceyi kendi içinde ve müstakil değerlendirmekte fayda vardır. Allah kabul etsin.